Proč mají houbičky na mytí nádobí různé barvy: Každá má svůj význam i využití

Barva kuchyňských houbiček hraje důležitější roli, než se na první pohled může zdát. Zjistěte, na co kterou z nich používat.

Houbičky na nádobí
                   

Houbičky na nádobí jsou nepostradatelnou pomůckou, bez které se žádná domácnost neobejde ani v době, kdy kuchyním vévodí myčky a jiní techničtí pomocníci. Vyrábí se z nejrůznějších materiálů – v některých případech zcela přírodních a nebo z recyklingu – a v různých barevných provedeních. Není to jen otázka estetiky, právě barva houbiček vám napoví, jaké předměty byste konkrétní houbičkou měli nebo naopak neměli umývat.

V hlavní roli jsou tu barvy

Různé barvy dodávají houbičkám na veselosti a většina lidí si podle nich pamatuje, kterou z nich používá k úklidu v kuchyni, koupelně nebo jiné místnosti – použít ovšem lze i její označení nůžkami, jak také nedávno redakce Chalupáři-Zahrádkáři informovala. Ve skutečnosti je ale barva abrazivní (hrubší) vrstvy houbičky daleko důležitější, informuje totiž o tom, jaké má konkrétní houbička vlastnosti a k jakému mytí se tedy hodí. Budete-li se barvami řídit, nestane se vám, že omylem poškrábete křehké nádobí, jako se to stalo paní Ireně z Benešova u Prahy. „Divila jsem se, že mám poškrábané sklenice. Až kamarádka mi poradila, abych je myla houbičkou jiné barvy“, říká.

Nejtvrdší abrazivní část houbiček je prý ta v zeleném nebo šedém provedení. Hodí se k odstraňování hrubých nečistot, vyhýbat byste se jim ale měli při mytí skleněného nebo smaltového nádobí, na kterém by mohly zanechat škrábance. Červené houbičky jsou středně tvrdé a tedy nejuniverzálnější, hodí se pro běžné mytí a úklid. „Nejšetrnější jsou žluté houbičky, těmi kromě sklenic myji i skleněná dvířka trouby,“ dodává ještě čtenářka Irena.

Mytí nádobí ve dřezu iZdroj fotografie: Freepik
Abrazivní vrstva v zelené barvě je nejtvrdší a hodí se na velké nečistoty

Jak na hygienicky čisté houbičky na nádobí

Houbička je sice velice praktický pomocník, ale také ráj pro všemožné bakterie. Kromě vody dokáží nasáknout i nejrůznější nečistoty, které pak při jejich používání šíříte všude po kuchyni. To potvrdil i tým německých vědců, jak informuje web MedNews. Důležité je tedy houbičky pravidelně měnit nebo – v případě, že je chcete používat o něco déle – čistit. Jednoduše houbičku vložte do myčky na nádobí, než spustíte mycí program, a umyjte ji společně s hrnci a talíři.

Vyčistit houbičku můžete i v mikrovlnné troubě, jak radí paní Irena: „Do misky s vodou dám houbičku, vložím do mikrovlnky a několik minut nechám běžet. Nakonec ji nechám vychladnout, abych se nepopálila, a vyždímám.“ Prodloužit životnost houbičky dokáže i tea tree olejíček, který má dezinfekční účinky, stačí ho na ni trochu nakapat. Při úklidu s takto ošetřenou houbičkou budete dezinfikovat zároveň i nádobí a povrchy. Ale pozor – bakterie se mohou přemnožit i v houbičkách na kosmetiku, jak informuje časopis Journal of Applied Microbiology. Ty však musíte vždy dezinfikovat speciálním roztokem, v mikrovlnce nebo myčce nádobí by se zničily.

Staré houbičky ještě nevyhazujte

Ani když už houbička v kuchyni zcela dosloužila, neznamená to, že musí nutně skončit v koši. Já osobně ji používám ke klíčení semínek při předpěstování sazenic. Stará (ale vyčištěná) houbička umístěná do květináče také zabrání vyschnutí nebo naopak přemokření substrátu. Pokud stejně jako já používáte houbičky z přírodních materiálů, můžete je dát rozstříhané i do důlků při výsadbě sazenic rajčat či paprik, kde zadrží potřebnou vláhu. Nebo je rozstříhané na kousky úspěšně kompostuji s dalším bio odpadem.

Vypěstujte si lufu – přírodní houbičku na nádobí

Jaké znáte triky s houbičkami na nádobí?

Zdroj:
Diskuze Vstoupit do diskuze
111 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články