Proč nedávat kuchyňské utěrky na dvířka trouby: Hlavním důvodem je hygiena

Kuchyňské utěrky nejsou vždy dostatečně čisté a mohou obsahovat zbytky potravin, mastnoty nebo bakterie – a právě těm se v teple daří.

Staré utěrky i Zdroj fotografie: Zdroj fotografie: דוד שי / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Nevinné zavěšování kuchyňských utěrek na dvířka trouby v sobě skrývá mnohem větší rizika, než by se na první pohled mohlo zdát. Tato zdánlivě neškodná praktika v sobě totiž skrývá významná hygienická rizika a mění skromnou kuchyňskou utěrku v tichý přenašeč bakterií a zárodků.

Skrytá hygienická hrozba

Hlavním důvodem, proč se nedoporučuje věšet kuchyňské utěrky na dvířka trouby, je podle webu AAzdraví hygiena. Ne každý si před použitím trouby umyje ruce a toto jednoduché nedopatření tak mění dvířka trouby v ohnisko bakterií a mikrobů. A když je utěrka pověšená na dvířkách, stává se velmi snadno živnou půdou pro tyto nevítané hosty a představuje riziko pro zdraví vaší rodiny.

Optimální umístění utěrek v kuchyni

Kam tedy utěrku dát? Web RecettesPlat doporučuje nástěnné držáky v blízkosti okna, kde cirkulace vzduchu napomáhá jejich účinnějšímu sušení. Další možností jsou držáky na vnějších stranách dvířek skříněk. Tím se nejen zvýší hygiena, ale také se efektivně uspořádá prostor v kuchyni. Přehodnocením místa, kam umisťujete utěrky, tak můžete výrazně snížit riziko šíření bakterií v kuchyni. Nejde jen o čistotu, ale o ochranu zdraví a pohody vaší rodiny. Tak na to pamatujte, až příště vezmete utěrku do ruky.

Proč před každým krájením dát pod prkénko papírovou utěrku? Bude vás mrzet, že jste o tom nevěděli dříve

Aby byly utěrky pořád jako nové

Udržování čistoty kuchyňských utěrek je úkol, který vyžaduje více než jen jejich pravidelné praní v pračce. Osobně doporučuji i jejich předběžné namočení, které se dokáže vypořádat i s tím nejhorším znečištěním. Vložím je do hrnce, zaliju horkou vodou a přidám lžíci jedlé sody (ta je na skvrny naprosto perfektní, jak už Chalupáři-Zahrádkáři potvrdili v minulosti).

Kuchyňské utěrky jsou často vystaveny různým potravinám a tekutinám, což může způsobit růst bakterií. S teplem se tento problém násobí. iZdroj fotografie: Depositphotos
Kuchyňské utěrky jsou často vystaveny různým potravinám a tekutinám, což může způsobit růst bakterií. S teplem se tento problém násobí

V situacích, kdy není možné utěrky předem namočit, se doporučuje prát je při vysoké teplotě 90 °C s přídavkem jedlé sody přímo do pracího prostředku. Tato metoda zajistí odstranění bakterií a jako bonus textilie také skvěle vybělí a projasní jejich barvy. A na opravdu odolné skvrny doporučují Chalupáři-Zahrádkáři šikovnou kombinaci sody a bělidla.

Jednoduchý trik na zářivě bílé utěrky od Ládi Hrušky

Jaké jsou vaše osvědčené triky pro údržbu utěrek?

Diskuze Vstoupit do diskuze
90 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články