Proč nedávat kuchyňské utěrky na dvířka trouby: Hlavním důvodem je hygiena

Kuchyňské utěrky nejsou vždy dostatečně čisté a mohou obsahovat zbytky potravin, mastnoty nebo bakterie – a právě těm se v teple daří.

Staré utěrky i Zdroj fotografie: Zdroj fotografie: דוד שי / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Nevinné zavěšování kuchyňských utěrek na dvířka trouby v sobě skrývá mnohem větší rizika, než by se na první pohled mohlo zdát. Tato zdánlivě neškodná praktika v sobě totiž skrývá významná hygienická rizika a mění skromnou kuchyňskou utěrku v tichý přenašeč bakterií a zárodků.

Skrytá hygienická hrozba

Hlavním důvodem, proč se nedoporučuje věšet kuchyňské utěrky na dvířka trouby, je podle webu AAzdraví hygiena. Ne každý si před použitím trouby umyje ruce a toto jednoduché nedopatření tak mění dvířka trouby v ohnisko bakterií a mikrobů. A když je utěrka pověšená na dvířkách, stává se velmi snadno živnou půdou pro tyto nevítané hosty a představuje riziko pro zdraví vaší rodiny.

Optimální umístění utěrek v kuchyni

Kam tedy utěrku dát? Web RecettesPlat doporučuje nástěnné držáky v blízkosti okna, kde cirkulace vzduchu napomáhá jejich účinnějšímu sušení. Další možností jsou držáky na vnějších stranách dvířek skříněk. Tím se nejen zvýší hygiena, ale také se efektivně uspořádá prostor v kuchyni. Přehodnocením místa, kam umisťujete utěrky, tak můžete výrazně snížit riziko šíření bakterií v kuchyni. Nejde jen o čistotu, ale o ochranu zdraví a pohody vaší rodiny. Tak na to pamatujte, až příště vezmete utěrku do ruky.

Proč před každým krájením dát pod prkénko papírovou utěrku? Bude vás mrzet, že jste o tom nevěděli dříve

Aby byly utěrky pořád jako nové

Udržování čistoty kuchyňských utěrek je úkol, který vyžaduje více než jen jejich pravidelné praní v pračce. Osobně doporučuji i jejich předběžné namočení, které se dokáže vypořádat i s tím nejhorším znečištěním. Vložím je do hrnce, zaliju horkou vodou a přidám lžíci jedlé sody (ta je na skvrny naprosto perfektní, jak už Chalupáři-Zahrádkáři potvrdili v minulosti).

Kuchyňské utěrky jsou často vystaveny různým potravinám a tekutinám, což může způsobit růst bakterií. S teplem se tento problém násobí. iZdroj fotografie: Depositphotos
Kuchyňské utěrky jsou často vystaveny různým potravinám a tekutinám, což může způsobit růst bakterií. S teplem se tento problém násobí

V situacích, kdy není možné utěrky předem namočit, se doporučuje prát je při vysoké teplotě 90 °C s přídavkem jedlé sody přímo do pracího prostředku. Tato metoda zajistí odstranění bakterií a jako bonus textilie také skvěle vybělí a projasní jejich barvy. A na opravdu odolné skvrny doporučují Chalupáři-Zahrádkáři šikovnou kombinaci sody a bělidla.

Jednoduchý trik na zářivě bílé utěrky od Ládi Hrušky

Jaké jsou vaše osvědčené triky pro údržbu utěrek?

Diskuze Vstoupit do diskuze
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články