Už žádné trhání palačinek na pánvi: Důležitou roli v úspěchu hrají suroviny, správné těsto i vhodná pánev

Palačinky patří k nejjednodušším jídlům vůbec – k jejich přípravě stačí jen pár surovin. Aby se však netrhaly, je třeba postupovat správně.

i Zdroj fotografie: Depositphotos / Maksim L. / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Trhání palačinek na pánvi je opravdu nepříjemným problémem. Pokud však víte, jak na to, neroztrhne se vám už nikdy ani jediná. Musíte ovšem zvolit správné suroviny i optimální techniku. Jedině tak se vám toto oblíbené jídlo povede opravdu za všech okolností.

Kvalitní suroviny na palačinky

Aby se palačinky povedly a netrhaly se, musíte připravit dobré těsto z kvalitních surovin. Použijte plnotučné mléko, čerstvá vejce a výběrovou hladkou mouku.

Správné vypracování těsta na palačinky

Najděte si dobrý recept a dodržte přesně ingredience i postup. Těsto nešlehejte, jen míchejte a nechte ho dostatečně odpočinout. Těsto musí být tekuté a pomalu stékat z naběračky. Pokud teče příliš rychle, přidejte trochu mouky, naopak, pokud jen kape, dořeďte mlékem.

Vhodná pánev na palačinky

Je vhodná nízká, nejlépe speciální na palačinky. Před nalitím těsta ji lehce vymažte tukem a nechte dostatečně rozehřát. Pokud používáte teflonovou pánev, nesmí mít poškozený povrch, jinak se palačinka přilepí.

Proč se palačinky lepí na pánev iZdroj fotografie: Depositphotos

Chyby při přípravě:

  1. Nedostatečně odpočinuté těsto: Palačinky se trhají.
  2. Příliš řídké nebo husté těsto: Řídké těsto se rozlije do velmi tenké vrstvy, která se stoprocentně roztrhá a nedokážete ji obrátit. Naopak husté těsto nejde dobře rozprostřít po pánvi, takže jej nejspíš potrháte už při roztírání.
  3. Studená pánev: Způsobí, že se těsto na pánev přilepí a při obracení opět palačinku potrháte.
  4. Nevhodný tuk: Použijte olej nebo přepuštěné máslo. Tuk s přílišným množstvím vody nevymaže pánev stejnoměrně a palačinka se přilepí.
  5. Nízká propečenost: Palačinku obracejte, až když na povrchu zmatní a zpevní a okraje začnou růžovět. Pokud nebude dostatečně pevná, roztrhnete ji.

Těsto na palačinky

Jednoduchý a snadno zapamatovatelný návod a recept pro začátečníky: na 1 velké vejce použijte 200 ml plnotučného mléka a 100 g hladké mouky. K tomu špetku soli. Pokud chcete palačinky trochu silnější, použijte mouku polohrubou. Kuchařským elévům se s ní bude lépe pracovat. Netvoří tak snadno žmolky a silnější palačinky se tolik netrhají.

Proč se palačinky lepí na pánev iZdroj fotografie: Depositphotos

Příprava palačinek krok za krokem

Na snídani pro 4 osoby budete tedy potřebovat:

  • 4 velká vejce
  • 800 ml plnotučného mléka
  • 400 g hladké nebo polohrubé mouky
  • 4 špetky soli

Postup:

  1. Do větší mísy vyklepněte vejce, osolte je a rozšlehejte vidličkou. Tím šlehání skončilo, dále budete jen míchat. Přilijte trochu mléka a přisypte část mouky. Takto postupně zpracujte všechny ingredience a vytvořte hladké těsto.
  2. Těsto přikryjte utěrkou a nechte ho 20 minut odpočívat. Pak ho promíchejte a zkuste lít naběračkou, mělo by pomalu stékat. Případně ho dořeďte mlékem nebo ještě přidejte trochu mouky.
  3. Rozpalte pánev lehce vymazanou tukem. Pánev zvedněte z plotýnky a druhou rukou nalijte naběračku těsta. Krouživým pohybem rozlijte po celé pánvi a vraťte ji na plotýnku.
  4. Pečte, dokud se palačinka nezpevní a nezačne zlátnout okraj, pak ji obraťte a dopečte z druhé strany.
  5. Palačinku přesuňte na vyhřátý talíř, pánev znovu vymažte a postup opakujte.
  6. Upečené palačinky naplňte ovocem a tvarohem, nebo namažte marmeládou či Nutellou. Sviňte nebo přeložte a podávejte.

Jaké jsou vaše osvědčené tipy pro přípravu palačinek?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
70 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články