Lahodný zeleninový salát na zimu: Recept, který by měla znát každá hospodyňka

Díky tomuto jednoduchému receptu do sklenic zavaříte chuť léta. Takto si budete moci vychutnávat lahodnou dobrůtku po celou zimu. Její chuť vás zaručeně mile překvapí.

                   

S postupujícím podzimem pomalu sezóna zavařování končí. Pokud se vám ale podařilo vypěstovat velké množství zeleniny a už vám dochází nápady, jak s ní naložit, vyzkoušejte tento jednoduchý recept. Tento zeleninový salát vám ve sklenicích vydrží po celou zimu. Tímto způsobem zpracujete velké množství čerstvých plodů a předejdete jejich případnému zkažení. 

Jaké suroviny budete potřebovat

Než se pustíte do práce, připravte si veškeré potřebné ingredience. Základem je 1 k čerstvých okurek a 1 kg rajčat. Dále budete potřebovat:

  • 400 g bílého zelí,
  • 250 g papriky,
  • 250 g cibule,
  • svazek čerstvé petrželky,
  • 150 ml slunečnicového oleje,
  • 1,5 polévkové lžíce hrubozrnné kamenné soli,
  • 2 – 3 polévkové lžíce bílého octa,
  • 4 polévkové lžíce cukru krystal
  • a zavařovací sklenice.

Jak připravit zeleninový salát

Nejprve všechnu zeleninu důkladně omyjte a zbavte všech nečistot. Jednotlivé kousky zkontrolujte a použijte jen zdravé a čerstvé kusy. V dalším kroku nakrájejte zelí na tenké proužky, okurky na tenká kolečka a rajčata na malé kousky. Cibuli nejprve oloupejte, přepulte a také nakrájejte na tenká půlkolečka. Z papriky vydlabejte jádřinec se semínky a nakrájejte na jemné proužky

Jak na to, aby cibule neštípala v očích iZdroj fotografie: Depositphotos
Příprava zeleninového salátu do sklenic

Veškerou připravenou zeleninu vložte do velké mísy a přidejte sůl, olej, cukr i ocet a vše důkladně promíchejte. Hodinu a půl nechte směs odstát a sem tam znovu zamíchejte. Mezitím si připravte zavařovací sklenice. Ty pořádně vymyjte a zkontrolujte, jestli nejsou nijak poškozené. Pozornost věnujte především víčkům, která mohou jevit známky opotřebování nebo mechanického poškození, díky čemuž nebudou dobře těsnit.

Co s hotovou zeleninou

Po hodině a půl by všechna zelenina měla pustit šťávu. V tu dobu je vhodné ji přenést do zavařovacích sklenic. Naplněné nádoby uzavřete víčky a dejte zavařit do zavařovacího hrnce nebo trouby. Jakmile máte hotovo, vyjměte sklenice ven a položte na dřevěnou podložku dnem vzhůru, aby všechen přebytečný vzduch mohl ven. Přikryjte teplou dekou a nechte takto zavařovačky zcela vychladnout.

Skladování zeleninového salátu

Studené sklenice uložte ideálně na stinné a chladné místo. Skvěle vám k tomu účelu poslouží sklep nebo spodní police ve spíži. Při dodržení vhodných podmínek vám takto uložený zavařený salát vydrží až do příští sezony. Kdykoliv během zimy si tak budete moci vychutnat jeho svěží a lahodnou chuť. Skvěle chutná s čerstvým pečivem nebo jako příloha téměř k jakémukoliv pokrmu.

Jak zpracováváte sklizenou zeleninu vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
78 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články