Barvy vajec a rozdíl mezi nimi: Chuť je stejná, cena se však liší. Může za to druh slepice

Pokud se vydáte na trh, můžete mít pochybnosti nad tím, jakou barvu vajec vybrat. Návod je ovšem velmi jednoduchý.

i Zdroj fotografie: Syrio / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Pokud čas od času zavítáte třeba na farmářské trhy, můžete si všimnout toho, že tmavě hnědá vejce bývají dražší než ta ostatní (vyjma období Velikonoc, tam hrají prim spíše ta bílá). Je však k něčemu podobnému oprávněný důvod nebo se z vás jen obchodníci snaží vytáhnout peníze?

Rozdíl mezi bílými a hnědými vejci

Někdo tvrdí, že rozdíl mezi slepicemi, které snášejí bílá a hnědá vejce, spočívá pouze v barvě skořápky a v kvalitě nebo výživové hodnotě vajec není žádný rozdíl. Jiní lidé se však kloní k pravému opaku a považují tmavě hnědá vejce za hodnotnější po všech stránkách. A jak to tedy je? Faktem zůstává, že barva skořápky vajec závisí na genetice jednotlivých plemen slepic.

Jednoduše řečeno – existují slepičí plemena, která snášejí bílá vejce a slepičí plemena, která snášejí hnědá vejce. To znamená, že například slepice plemena Leghorn budou pravděpodobně snášet bílá vejce, zatímco slepice plemena Rhode Island Red budou pravděpodobně snášet hnědá vejce. A to je prakticky vše.

Co ještě vědět o vejcích iZdroj fotografie: Depositphotos

Kterým vejcím dát přednost

Vajíčka jsou jinak téměř identická. Mají stejnou výživovou hodnotu, chuť a strukturu, a to bez ohledu na barvu skořápky. Rozdíl v chuti by mohl být způsoben pouze rozdílným krmivem, které různá plemena slepic dostávají, ale ne barvou skořápky. A totéž platí i pro obsah živin. V jednom vejci můžete najít zhruba tyto:

Vaječný bílek

  • Bílkoviny (zhruba 3,6 gramu v jednom velkém vejci)
  • Voda (zhruba 90% hmotnosti bílku)
  • Stopové prvky, jako například sodík, draslík, hořčík, vápník a fosfor

Vaječný žloutek

  • Tuky (zhruba 5 gramů v jednom velkém vejci)
  • Bílkoviny (zhruba 2,7 gramu v jednom velkém vejci)
  • Vitamín A
  • Vitamín D
  • Vitamín E
  • Vitamín K
  • Vitamíny skupiny B (zejména vitamín B12)
  • Železo
  • Fosfor
  • Selen
  • Zinek

Žloutek vejce je tedy bohatý na tuky a vitamíny, zatímco bílek vejce obsahuje více bílkovin a vody. Ovšem barva skořápky jejich množství nijak neovlivňuje. To dokáže jen kvalitní krmivo. Místo honby za tou „správnou barvou skořápky“ si proto před nákupem raději ověřte, od jakého chovatele slepice pocházejí. Ptejte se na to, jaké dostávají krmivo, zda mají přístup k čerstvé trávě apod. Vejce od takto chované drůbeže totiž budou vždy nejlepší. A vůbec nezáleží na tom, zda je budete muset vydobýt z hnědé nebo bílé skořápky.

Co ještě vědět o vejcích iZdroj fotografie: Pixabay

Co ještě vědět o vejcích

Jeden malý rozdíl mezi bílou a hnědou skořápkou však přece jenom existuje – a to je tvrdost. Bílá vejce mohou být někdy křehčí než ta hnědá. Je dobré na to myslet jak při přepravě a skladování, tak třeba i při výrobě nejrůznějších dekorací (například těch velikonočních). Nemusí to však platit vždy – opět záleží na plemeni slepic, od kterých vejce pocházejí.

Dáváte přednost hnědé nebo bílé barvě vajec?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
58 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články