Lednice nám v mnoha ohledech usnadňuje život. Díky ní totiž zakoupené potraviny vydrží déle čerstvé (jedná se zejména o zeleninu, ovoce, maso a zbytky od oběda). Někteří dokonce tento spotřebič využívají úplně jinak a prodlužují v něm trvanlivost krémů a různých farmaceutických přípravků. Avšak ne všechno se do lednice hodí. Například brambory po pobytu v ní zesládnou, což téměř každý ví. Slyšeli jste už ale o tom, že s vyšší sladkostí hlíz přichází i škodlivý vliv na lidské zdraví?
Nastávají různé chemické reakce
Škrob v nich obsažený se totiž při příliš nízkých teplotách mění na cukry. Ty poté při tepelné úpravě (vaření, smažení atd.) silně reagují s asparaginem (druh aminokyseliny) a vzniká velké množství akrylamidu. Jedná se o sloučeninu s chemickým vzorcem C3H5NO vytvářející se ve všech potravinách obsahujících škrob, které jsou vystaveny teplotám nad 120 °C.
Ve většině případů se nejedná o tak velkou dávku, aby nám tato látka mohla ublížit. Při uvaření chlazených brambor už ovšem nastává problém. Vědci z IARC (Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny) nedávno akrylamid klasifikovali jako možný karcinogen, který je zodpovědný za rozvoj rakoviny prsu. Dále negativně působí na nervový systém a způsobuje halucinace.
Jak na správné skladování brambor
I když je zapotřebí další výzkum, odborníci veřejnosti doporučují, aby se vyhnuli nadměrné konzumaci hranolek či chipsů. Dále nabádají ke správnému skladování bramborových hlíz. Umístěte je tedy do prostředí s teplotami pohybujícími se okolo 4 až 5 °C (krátkodobě i 8 °C). Na teplejším místě by brambory začaly klíčit, nebo dokonce hnít. Při hodnotách pod 3 °C dojde ke zmíněnému nechtěnému sládnutí. Vlhkost udržujte na 85–95 %.
Mezi další podmínky vhodného uskladnění brambor patří:
- nastolení naprosté tmy,
- odstranění všech nevhodných hlíz (poškozených, nahnilých a suchých),
- větrání maximálně 1 až 2 hodiny denně,
- izolace od jablek (urychlují zelenání a tvorbu klíčků),
- desinfekce sklepa,
- omytí skladovacích nádob.
Brambory v tom nejsou samy
Bramborové hlízy nejsou jediný druh potravin, který v lednici nemá co dělat. Jedná se také o:
- cibuli a česnek (nejdéle vydrží na tmavém a suchém místě),
- zralá jablka (vylučují ethylen, a tak znehodnocují ostatní chlazené položky),
- tropické ovoce (v chladu poměrně rychle podléhá černání),
- rajčata a papriky (pobyt v chladničce znehodnocuje jejich chuť),
- cukety a okurky (taktéž přicházejí o chutnost),
- med (krystalizuje, čímž dochází k horšímu roztírání).
Jaké další potraviny a pochutiny, které se nehodí do lednice, znáte?