Maliny se dají sklízet jen po krátkou část roku. Když je však šikovně zpracujete, můžete si na nich pochutnávat klidně i uprostřed zimy.
Maliny patří pro svou vůni a chuť mezi oblíbené letní ovoce. Nejen, že skvěle chutnají, ale napomáhají také lidskému zdraví – obsahují totiž obrovské množství vitamínu A a C a minerály jako draslík, vápník, hořčík nebo železo. Jedinou jejich chybou je, že vydrží čerstvé jen velmi krátkou dobu. Zjistěte, jak na správné zpracování a skladování malin, abyste si jejich chuti mohli užívat nejen v létě, ale po celý rok.
Skladování malin v lednici? Ano, ale nemýt
Pokud jste si přinesli z trhu nebo ze zahrady čerstvé maliny, vyplatí se je co nejrychleji zkonzumovat nebo zpracovat. Skladovat je můžete jen krátkodobě v lednici, pokud dodržíte několik jednoduchých pravidel. Především pamatujte na to, že maliny (ani ostružiny, jahody nebo borůvky) se před uložením do lednice nemyjí – i sebemenší proud vody by je mohl poškodit. Raději je opatrně opláchněte pod vodou až těsně před konzumací. Ovoce skladujte v nízké nádobě vyložené papírovými utěrkami maximálně po dobu tří dnů.
Jak na skladování malin v mrazáku
Dalším možným způsobem skladování malin je jejich zamražení. Tím však maliny částečně ztratí na své typické vůni a chuti. Předejít tomu můžete použitím cukru. Ovoce opatrně omyjte a nechte odkapat. Poté maliny přendejte do vhodné mísy, posypte vrstvou cukru a nechte čtvrt hodiny odstát. Na jeden kilogram ovoce připadá zhruba půl kilogramu cukru. Nakonec směs promíchejte a přendejte do sáčků nebo plastových krabiček a uložte do mrazáku.
Pokud se vyhýbáte cukru nebo chcete, aby si maliny uchovaly i po zamražení svůj tvar a vy jste je mohli použít například do koláče, musíte si je nejprve předmrazit. Ovoce velice opatrně opláchněte a osušte papírovou utěrkou. Poté bobule naskládejte na plech nebo tác vedle sebe, aby se nedotýkaly, a umístěte na několik hodin do mrazáku. Předmražené maliny poté sesypte do sáčků nebo plastových krabiček. Takto zamražené ovoce vám vydrží bez újmy až do příští sezóny.
Zavařte si maliny rychle a snadno
Pokud nemáte rádi zamražené ovoce, maliny si jednoduše zavařte, zabere vám to jen minimum času. Ovoce opatrně propláchněte a nechte odkapat. Naplňte jím pečlivě umyté a vyvařené zavařovací sklenice a navrchu je zasypte cukrem. Pokud preferujete kyselejší chutě, přidejte i trochu kyseliny citronové. Nakonec zalejte sklenice horkou vodou, uzavřete a sterilujte 20 minut na 80 až 85 stupňů.