Uskladněte mrkev s oblíbeným přírodním pomocníkem a vydrží vám až několikanásobně déle

Pokud uskladníte mrkev tím správným způsobem, vydrží vám skoro až do jara. Stačí vložit do bedny jednu surovinu.

i Zdroj fotografie: Freepik / Afifa Afrin / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Mrkev patří mezi oblíbené druhy zeleniny – ne vždy však vydrží ve sklepě tak dlouho, jak by bylo třeba. V ideálním případě by letošní mrkev měla vydržet až do sklizně. Pokud ovšem máte s jejím uložením problémy, můžete vyzkoušet jeden osvědčený trik.

Uložte mrkev společně s rašeliníkem

Klasickou metodou je uskladnění mrkve v bednách. Doporučuje se je vyložit pískem nebo do něj mrkve přímo zapíchnout. Ovšem ne vždy to stačí. Vyzkoušet ovšem můžete i jinou metodu. Pokud máte přístup do lesa a můžete si odtud nanosit dostatek mechu nebo rašeliníku, použijte ho. Vyložte s ním dno všech beden, do kterých ukládáte mrkev a uvidíte, že vydrží mnohem déle.

Triky pro uskladnění cibule

Ale mrkev není jedinou plodinou, která by měla ve sklepě vydržet co nejdéle. Často se vyskytuje také cibule. A aby vám tato zelenina vydržela pokud možno až do jara, musí být především suchá. Pokud cibuli sklízíte ze zahrádky, nechte ji i s natí, svažte po několika kouscích a zavěste na vzdušné místo, kde dobře proudí vzduch, ale neprší tam. Koupená bude bez natě. Není-li dostatečně suchá, dosušte ji na lískách ve slabé vrstvě nebo na sítech, podmínkou je dobré proudění vzduchu. Za pěkného počasí ji dejte klidně na sluníčko.

Mrkev stačí skladovat s tímto předmětem a vydrží téměř navždy iZdroj fotografie: Pixabay

Zcela usušenou cibuli přeberte, odstraňte nejvrchnější špinavou slupku, poškozené kusy vyřaďte a spotřebujte co nejdřív. Cibule vhodná k uskladnění musí být tvrdá, lesklá a zcela obalená suchými slupkami. Poškozená, nebo napůl sloupnutá cibule není ke skladování vhodná. Měkkost značí, že je napadená hnilobou, byť to není ještě viditelné. Od takového kusu by se Vám brzy zkazila celá bedýnka. Sloupnutá cibule je zase náchylnější k plísni nebo hnilobě.

Skladování cibule ve sklepě

Cibule snese poměrně velké chladno, klidně až 1 °C, nesmí však namrznout. Světlo jí nesvědčí, při něm poměrně rychle klíčí a raší. Nesnáší také vlhkost, snadněji pak podléhá hnilobě. Pěknou cibuli i s natí zavěste do komory nebo na jiné suché a tmavé místo. Můžete buď zavěsit svazky, nebo spleťte cibuli pomocí natě do copů. Krásně lesklé copy cibule jsou velmi dekorativní.

Pokud chcete cibuli skladovat bez natě, opatrně ji ostříhejte a cibule rozložte do bedýnek vyložených papírem. Vhodnější ale je ji nasypat do síťovaných pytlů a ty zavěsit do prostoru. Na delší skladování cibule rozhodně nejsou vhodné různé nádoby prodávané k uchovávání této zeleniny v kuchyni. Jsou pěkné a ozdobné, ale cibule se v nich zapaří a brzy zplesniví nebo shnije. V místnosti, kde uchováváte cibuli, by neměly být brambory, jejich blízkost cibuli nesvědčí a rychleji se kazí.

Mrkev stačí skladovat s tímto předmětem a vydrží téměř navždy iZdroj fotografie: Pixabay

Nezapomeňte na pravidelnou kontrolu

Uskladněnou cibuli je třeba často kontrolovat a odstraňovat kazící se kusy, ty měkké a rašící hned spotřebovat. Nať z cibule je plná vitamínů, využijte ji také. Ovšem totéž platí o pro mrkev – nejméně jednou za měsíc se ji vyplatí pečlivě přebrat.

Jaké triky používáte při uskladnění zeleniny vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
61 lidí právě čte
Autor článku

Markéta Kadeřábková

Do magazínu Chalupáři-Zahrádkáři pro Vás přispívám již třetím rokem, specializuji se na pokojové květiny, dekorace a zahradu. Jakékoliv připomínky mi můžete zaslat na [email protected]

Zobrazit další články