Chcete, aby vaše cukroví nebo bramborový salát vydržely čerstvé po opravdu dlouhou dobu? Řiďte se těmito jednoduchými pravidly

                   

Téměř každý připraví mnohem více bramborového salátu, než dokáže sníst během štědrovečerní večeře. Na tom samozřejmě není vůbec nic špatného. Jediným problémem může být skladování tohoto pokrmu. Je totiž třeba najít to správné místo, kde vydrží co nejdéle. Pomocí těchto zaručených rad si váš salát i jiná vánoční jídla či cukrovinky zachovají čerstvost po opravdu dlouhou dobu.

Dejte si pozor na cibuli

Faktorem, který nejvíce ovlivňuje čerstvost bramborového salátu, je cibule. Důvodem jsou její šťávy agresivní povahy vytékající na skladované jídlo. Toto nejlépe vyřešíte preventivním zákrokem, kterým je polití cibule (před krájením) nejprve vařící a poté studenou vodou. Tímto nejen prodloužíte trvanlivost pokrmu, ale navíc výrazně zlepšíte jeho chuť.

iZdroj fotografie: Pixabay

Nezapomeňte se držet i těchto dalších nezbytných opatření:

  • Přípravu salátu provádějte vždy v čistém prostředí.
  • Po ochutnávání nikdy nevracejte olíznuté příbory zpátky do mísy (odeberte si menší množství do jiné menší misky).
  • Pokrm skladujte nejlépe v lednici nebo na zastřešeném balkonu (vyvarujte se jeho mražení, jinak zvodnatí a ztratí vůni i chuť).
iZdroj fotografie: Depositphotos
Zdroj fotografie: Depositphotos

Ryby můžete umístit do mrazáku

V případě, že jste si ke slavnostní večeři pořídili kapra větších rozměrů a víte, že jej nedokážete celého sníst, naporcujte jej a několik porcí zamrazte. Jelikož jde o tučnější rybu (stejného typu je také úhoř nebo sumec), zmrazená vydrží po dobu jednoho až dvou měsíců. Jestliže jste si obstarali rybí maso s menším obsahem tuku (např. okoun či candát), tak jej můžete v mrazáku ponechat i půl roku.

iZdroj fotografie: Pixabay

Cukroví na bázi tuku nemrazte

Na několik měsíců můžete do mrazáku umístit také mnoho druhů vánočního cukroví. Výjimkou jsou pouze ty sladkosti, které mají polevu či náplň z tuku nebo čokolády. Po zmražení by totiž mohlo dojít ke žluknutí. Uskladněte je tedy na jiném, dostatečně chladném a tmavém místě v krabicích z papírového či plastového materiálu.

Připravujete bramborový salát podle tradičního receptu nebo máte nějaký vlastní?

https://youtu.be/tObm6Y2_jj8
Už jste vyzkoušeli tento jedinečný recept na bramborový salát s hranolky z kapra?
Diskuze Vstoupit do diskuze
64 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články