Skořápky vlašských ořechů nevyhazovat, hnojivo z nich podpoří růst rostlin

Výroba hnojiva z vlašských ořechů je velmi snadná a rychlá. Stačí se jen držet osvědčeného postupu a vyživíte celou zahradu.

Ořechové skořápky nevyhazujte, poslouží jako mulč i Zdroj fotografie: Peachyeung316 / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Vlašské ořechy jsou nejen chutné, ale mají také mnoho zdravotních výhod a jsou bohaté na minerály a další užitečné prvky (hořčík, fosfor, draslík, vápník, sodík a železo). A tyto důležité složky se nenacházejí jen v jádru ořechu. Naopak – řada z nich se usazuje i v jejich skořápkách. A jak toho využít?

Skořápky jako základ hnojiva

Začněte sběrem skořápek z vlašských ořechů. Jakmile jich budete mít dostatek, rozdrťte je na menší kousky (můžete je třeba zabalit do velké utěrky a roztlouct paličkou na maso). Poté je dejte na plech a vložte do trouby při nízké teplotě (asi 100 stupňů Celsia). Pečte po dobu několika hodin. Tímto způsobem skořápky vysušíte a zničíte všechny bakterie, které by se na nich mohly vyskytovat. Poté vysušené skořápky rozemelte na jemný prášek.

Nyní máte přírodní hnojivo ze skořápek vlašských ořechů hotové. Stačí ho smíchat s vodou (jedna lžíce na jeden litr) a použít jako zálivku. Suché skořápky jak se také možné jednoduše zapracovat do půdy. Toto skořápkové hnojivo má mnoho výhod. Je přírodní, takže nezpůsobuje žádné škody na životním prostředí. A jako bonus obsahuje mnoho důležitých minerálů, které pomáhají vašim rostlinám růst. Je také velmi cenově dostupné, protože se dá vyrobit z odpadu, který by jinak skončil v koši.

Vařené hnojivo ze skořápek ořechů

Nechce se vám do toho všeho drcení a pečení? Pak vsaďte na jednodušší způsob: tři hrsti skořápek povařte 20 minut ve dvou litrech vody. Nechte přes noc odstát a ráno přeceďte. Zbylou tekutinu nařeďte vodou v poměru 1:5 a použijte jako zálivku.

Skořápky z ořechů nevyhazovat. iZdroj fotografie: Depositphotos

Pro kyselomilné rostliny se nehodí

Ne všechny druhy rostlin však budou z této zálivky nadšené. Holdovat mu nebudou například zahradní borůvky a jim podobné. Určitě ho proto nepoužívejte k těmto druhům:

  • hortenzie
  • pomněnky
  • rododendron
  • chryzantémy
  • vřesy
  • lilie
  • brusnice
  • konvalinky
  • hyacinty
  • azalky
  • vřesovce

K těmto rostlinám se nehodí ani dřevěný popel, který rovněž mění pH půdy. Oslabenou zeleň pak často napadají nejrůznější škůdci, jako jsou například mšice, roztoči, svilušky, molice a mnoho dalších.

Skořápky vlašských ořechů jako hnojivo iZdroj fotografie: Depositphotos

Výhody hnojení zahrady skořápkami ořechů

První výhodou aplikace toho hnojiva je zlepšení struktury půdy (v případě použití drcených skořápek). Skořápky ořechů obsahují mnoho organické hmoty, která pomáhá zlepšovat strukturu půdy. Další výhodou je podpora kořenového systému. Skořápky ořechů jsou bohaté na draslík a fosfor, které jsou nezbytné pro jeho růst a vývoj. Rovněž zvyšují odolnost rostlin proti chorobám a škůdcům.

Použití hnojiva ze skořápek ořechů také stimuluje rostliny ke kvetení. Obsahují mnoho stopových prvků a minerálů, jež jsou nadmíru potřebné po právě v tomto období. Tyto minerály také zvyšují odolnost rostlin vůči stresu, který může být způsoben například krátkodobým přesušením nebo nedostatkem jiných živin.

Jaká přírodní hnojiva používáte na zahradě vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
110 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články