Houbičky na nádobí se liší barvami podle jejich tvrdosti. Lze tak poznat, na který povrch se hodí

Každá barva v sadě houbiček slouží k jinému typu čištění a pomáhá usnadnit a zefektivnit práci v kuchyni. Naučte se je rozpoznat.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Houbička na nádobí má obvykle dvě vrstvy: měkkou a savou stranu a nad ní ještě tu abrazivnější, strukturovanou. Měkká strana je vyrobena z porézního polyuretanu, který absorbuje vodu a pomáhá vytvářet pěnu v případě, že použijete čisticí prostředek. Abrazivní vrstva, obvykle v zelené nebo modré barvě, je pak určena pro odolnou špínu a zaschlé kusy potravin. Ovšem barva houbiček se liší podle toho, na co se nejlépe hodí.

Žluté houbičky: Nejjemnější volba pro choulostivé povrchy

Žluté houbičky jsou obecně nejměkčí a nejpružnější. Díky této měkkosti jsou ideální pro čištění křehkých předmětů, jako jsou třeba sklenice, jemný porcelán apod. Jejich jemný povrch minimalizuje riziko poškrábání, takže se na ně nemusíte bát přitlačit. A pokud v sadě zahlédnete modrou houbičku, je pravděpodobně určena k podobnému účelu jako žlutá – právě na sklo a křehké nádobí.

Odstranění vodního kamene v koupelně

Čištění koupelny je hračka, chce to jen saponát s octem

Žlutá houbička na nádobí iZdroj fotografie: Freepik
Žluté houbičky jsou obecně nejměkčí a nejpružnější.

Červené, oranžové a růžové houbičky: Středně měkké

Tyto barvy houbiček vám nabízejí podle webu Pulse střední stupeň tvrdosti. Jsou proto ideální pro každodenní mytí nádobí a dobře si poradí s většinou nečistot a přischlých zbytků. Na silné připečeniny se však nehodí.

Zelené houbičky: Drsnější varianta pro odolný nepořádek

Zelené houbičky jsou nejabrazivnější z celé skupiny. Byly speciálně navrženy tak, aby se vypořádaly i s tím nejodolnějším nepořádkem. Zelená abrazivní vrstva dokáže odstranit i dlouho zaschlé potraviny, připečené skvrny a další obtížně zvládnutelné nečistoty. Určitě je však nepoužívejte na nepřilnavé pánve nebo obdobné povrchy, které se snadno poškrábou. Naopak se skvěle hodí na nádobí z nerezové oceli, hrnce, pánve nebo plechy na pečení.

Čištění plynového sporáku je hračka, stačí jen použít ocet a sodu

Čištění plynového sporáku je hračka, stačí jen použít ocet se sodou

Vyzkoušejte také tento jednoduchý trik a odstraňte z odtoku všechnu špínu i další usazené nečistoty pomocí docela obyčejné jedlé sody. iZdroj fotografie: Depositphotos
Houbičky na nádobí se mohou zdát jako obyčejní domácí pomocníci, ale ve skutečnosti může být jejich použití mnohem komplikovanější.

Důležité upozornění: Některé typy zelených houbiček při používání změknou (uvádí web DearBorn), a to mnohdy už po několika použitích. Pak už je používejte spíše jako ty červené, oranžové či růžové. S odolnou špínou si už totiž neporadí. Jako další skvělý pomocník při mytí nádobí se redakci Chalupáři-Zahrádkáři osvědčila i bublinková fólie.

Podle čeho se při výběru houbiček na nádobí orientujete vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
50 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články