Staré dobré hnojivo z chleba: Pro okurky je jako sedmé nebe

Starý chleba určitě nepatří do popelnice. Připravit si z něj totiž můžete i velmi účinné hnojivo na okurky. Je to snadné.

Ani staré pečivo, které se už k ničemu jinému nehodí, určitě nepatří do popelnice. Naopak – můžete z něj připravit opravdu perfektní hnojivo. i Zdroj fotografie: Therobotking / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Chléb je podle webu MagazínDoma bohatý na kvasnice a obsahuje množství biologicky aktivních stopových prvků, jako je například kyselina listová, kyselina paraaminobenzoová, vitaminy skupiny B a vitaminy D a H. Kromě toho je ovšem i zdrojem základních minerálů v čele se zinkem, fosforem, hořčíkem, draslíkem a dusíkem.

Proč používat chleba pro rostliny

To však není vše. Zapomenout nesmíme na ani aminokarboxylové kyseliny, které zlepšují chuť plodů, takže okurky jsou chutnější a výživnější. K domácí výrobě chlebového hnojiva budete potřebovat 1 litr vody, 30 gramů starého chleba a 1,5 až 2litrovou sklenici. Začněte tím, že vodu převaříte a necháte ji vychladnout na pokojovou teplotu.

Poté ji nalijte do čisté, uzavíratelné sklenice. Vložte chléb, uzavřete a uložte na chladném místě, například ve spíži. Chléb nechte ve vodě macerovat alespoň 24 hodin a poté směs přeceďte přes síto do nové sklenice. Nevadí, když přes síto projdou drobné kousky chleba. Hotový roztok skladujte v chladničce.

Příprava venku to umí ve velkém

Pro použití na zahradě vezměte kbelík. Naplňte jej do dvou třetin chlebem a poté jej zalijte teplou vodou. Chléb promíchejte a rozmačkejte rukama, aby se rozpadl. Kbelík uzavřete víkem a nechte jej 10 až 14 dní kvasit.

Bílý poklad pro okurky, plodí po něm jako divé. A najdete ho běžně v kuchyni

Použití chlebového hnojiva pro okurky

Přihnojování chlebovým hnojivem okurkám velmi prospívá zejména v období květu. Protože neobsahuje žádné agresivní chemické látky, hodí se i pro aplikaci v bio zahradě. Před aplikací ho ovšem nařeďte v poměru 1 litr hnojiva na kbelík vody. Se správnou aplikací nám pak poradil pan Lukáš K. z Horních Počernic. „Okurky nejprve zalijte čistou vodou a poté aplikujte půl litru zředěného chlebového hnojiva. Nepopálíte tak kořeny.“

sklizené okurky v koši iZdroj fotografie: Freepik
Aby se vám letos okurek urodilo opravdu požehnaně, musíte jim dopřát ty správné živiny. A pomoci vám s tím může chleba

V tomto hnojení pokračujte každých 8 až 10 dní od objevení prvních pupenů až do sklizně. Tato pravidelná výživa posílí rostliny, zvýší jejich odolnost vůči nepříznivým podmínkám, urychlí růst a posílí jejich imunitu, jak potvrzuje i web NašeZahrada. A pokud na své zahrádce bojujte proti úporným škůdcům, pak Chalupáři-Zahrádkáři doporučují použít slepičí trus.

Návod na hnojivo ze skořápek

Jaké jsou vaše osvědčené fígle při hnojení okurek?

Diskuze Vstoupit do diskuze
66 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články