Staré pečivo rozhodně nepatří jen tak do popelnice. Naopak. Pokud se ho naučíte zpracovat do formy hnojiva, ušetříte.
Vyhazování starého chleba není jen plýtváním jako takovým. Protože pokud máte zahradu, plýtváte hned dvakrát. Stačí mu totiž dopřát jen trochu péče a změní se v báječné hnojivo. Podle návodu z webu MagazínDoma je vše opravdu jednoduché.
Chléb jako hnojivo – jak na to
Pro začátek budete potřebovat několik krajíců neplesnivého starého chleba, litr vody a nádobu na kvašení. Nakrájejte pečivo na malé kousky a namočte jej do vroucí vody. Směs přikryjte utěrkou a nechte ji několik dní kvasit. Po ukončení kvašení vše přeceďte přes plátno do uzavíratelné nádoby a máte hotovo. Toto tekuté hnojivo na bázi chleba lze skladovat v chladničce po dobu několika dnů – není tedy třeba ho použít hned, sama to tak dělám.
Pokyny pro ředění a aplikaci
Chlebové hnojivo je bohaté na živiny, proto je nezbytné ho před použitím naředit vodou, ideálně dešťovou, jak radí web Jídlo a radost. Pro malé sazenice roztok nařeďte v poměru 1:3, pro větší rostliny pak stačí poměr 1:2. Před aplikací hnojiva také rostliny vždy důkladně zalijte, aby nedošlo ke spálení kořenů. Toto hnojivo můžete používat každých deset dní, dokud nezačnou dozrávat první plody. „Pro zvýšení účinku přidejte do směsi několik polévkových lžic dřevěného popela,“ radí pan Karel N. z Opočna, který redakci Chalupáři-Zahrádkáři již dříve poradil i s likvidací krtka nebo s vyhnáním obtížných myší.
Výhody chlebového hnojiva na zahradě
Tato chlebová směs může prospět téměř všemu, co roste na vaší zahradě. Zvláště cenná je pro plodiny náročné na živiny, jako jsou rajčata, okurky, papriky, melouny, dýně apod. Prospějete s ním ovšem i jahodám nebo okrasné zahradě. A hodí se dokonce i pro pokojové kvetoucí rostliny.
Pečivo lze dát i do kompostu
Pokud vám míchání a kvašení připadá příliš složité, zvažte přidání chleba do svého kompostéru. Chléb se v něm rozkládá na bohatý humus, který zlepšuje strukturu a úrodnost půdy. „Abyste se vyhnuli přilákání škůdců, zahrabejte chléb hluboko do kompostu a vyvažte ho velkým množstvím „hnědých“ látek, jako je například suché listí nebo drcený papír,“ radí ještě pan Karel.