Starý chléb by se neměl vyhazovat, většina zeleniny po něm roste jako divá

Staré pečivo rozhodně nepatří jen tak do popelnice. Naopak. Pokud se ho naučíte zpracovat do formy hnojiva, ušetříte.

Ani staré pečivo, které se už k ničemu jinému nehodí, určitě nepatří do popelnice. Naopak – můžete z něj připravit opravdu perfektní hnojivo. i Zdroj fotografie: Therobotking / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Vyhazování starého chleba není jen plýtváním jako takovým. Protože pokud máte zahradu, plýtváte hned dvakrát. Stačí mu totiž dopřát jen trochu péče a změní se v báječné hnojivo. Podle návodu z webu MagazínDoma je vše opravdu jednoduché.

Chléb jako hnojivo – jak na to

Pro začátek budete potřebovat několik krajíců neplesnivého starého chleba, litr vody a nádobu na kvašení. Nakrájejte pečivo na malé kousky a namočte jej do vroucí vody. Směs přikryjte utěrkou a nechte ji několik dní kvasit. Po ukončení kvašení vše přeceďte přes plátno do uzavíratelné nádoby a máte hotovo. Toto tekuté hnojivo na bázi chleba lze skladovat v chladničce po dobu několika dnů – není tedy třeba ho použít hned, sama to tak dělám.

Pokyny pro ředění a aplikaci

Chlebové hnojivo je bohaté na živiny, proto je nezbytné ho před použitím naředit vodou, ideálně dešťovou, jak radí web Jídlo a radost. Pro malé sazenice roztok nařeďte v poměru 1:3, pro větší rostliny pak stačí poměr 1:2. Před aplikací hnojiva také rostliny vždy důkladně zalijte, aby nedošlo ke spálení kořenů. Toto hnojivo můžete používat každých deset dní, dokud nezačnou dozrávat první plody. „Pro zvýšení účinku přidejte do směsi několik polévkových lžic dřevěného popela,“ radí pan Karel N. z Opočna, který redakci Chalupáři-Zahrádkáři již dříve poradil i s likvidací krtka nebo s vyhnáním obtížných myší

Jak řeší zamrazování pečiva profesionální pekaři: S jejich technikou chutná i po týdnech stále jako čerstvé

Výhody chlebového hnojiva na zahradě

Tato chlebová směs může prospět téměř všemu, co roste na vaší zahradě. Zvláště cenná je pro plodiny náročné na živiny, jako jsou rajčata, okurky, papriky, melouny, dýně apod. Prospějete s ním ovšem i jahodám nebo okrasné zahradě. A hodí se dokonce i pro pokojové kvetoucí rostliny.

Aby byla letos vaše úroda zeleniny opravdu bezchybná, pohnojte ji už teď tím správným prostředkem. Výsledkem budete mile překvapeni. iZdroj fotografie: Depositphotos
Aby byla letos vaše úroda zeleniny opravdu bezchybná, pohnojte ji už teď tím správným prostředkem. Výsledkem budete mile překvapeni

Pečivo lze dát i do kompostu

Pokud vám míchání a kvašení připadá příliš složité, zvažte přidání chleba do svého kompostéru. Chléb se v něm rozkládá na bohatý humus, který zlepšuje strukturu a úrodnost půdy. „Abyste se vyhnuli přilákání škůdců, zahrabejte chléb hluboko do kompostu a vyvažte ho velkým množstvím „hnědých“ látek, jako je například suché listí nebo drcený papír,“ radí ještě pan Karel.

Jaká přírodní hnojiva s oblibou používáte vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
66 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články