Pokud si chcete vypěstovat domácí papriky, nemusíte vždy kupovat semena. Použít můžete i ta z koupených plodů.
Pěstování paprik je v české kotlině velmi oblíbené. Ne vždy je však třeba se spoléhat na nabídku semen v obchodech. Naopak – pokud si uschováte středy paprik, můžete použít i semena, která se na nich nacházejí. Má to však několik nevýhod.
Jak pěstovat papriky ze semen
Semena nechte usušit a uskladněte je na suchém místě při pokojové teplotě. Mějte na paměti, že semena z různých odrůd paprik se mohou lišit, takže pokud chcete pěstovat konkrétní odrůdu, měli byste zajistit, aby semena byla ze správné rostliny. To je bohužel největší úskalí použití semen z plodů koupených v obchodě. Mnohdy totiž jde o hybrid a vypěstované plody bývají menší nebo méně chutné.
Připravte si květináč naplněný zahradní půdou. Můžete také přidat trochu kompostu pro lepší výživu. Semena papriky nasypte na substrát a zakryjte je tenkou vrstvou země. Nepotřebují velkou hloubku, stačí asi 1 až 2 cm. Vše opatrně zalijte vodou, aby se semena nevymývala. Nakonec umístěte květináč na slunné místo a udržujte půdu neustále vlhkou, ale ne přemokřenou. Semena by měla klíčit do 1 až 2 týdnů. A podpořit je můžete i tím správným hnojivem.
Co ještě vědět o paprikách
Jakmile semena vyklíčí, ujistěte se, že jsou rostliny dostatečně zavlažené a postupně je přemísťujte na místo s větší sluneční expozicí, aby si na ni mohly zvyknout. Když jsou rostliny dostatečně velké, můžete je přesadit do většího květináče nebo je přemístit ven do zahrady. Pamatujte si, že pěstování papriky ze semen může být poměrně náročné a ne vždy zaručuje úspěch. Výsledek může být ovlivněn mnoha faktory, jako je kvalita semen, půda, sluneční svit a zálivka.
Jak využít papriky v kuchyni
A co „zbytkem“ plodů? Kupovat papriky jen kvůli semenům by samozřejmě byl nesmysl. Vyzkoušejte různé tipy, které lze s paprikami v kuchyni provádět. Papriku dobře omyjte a odstraňte stopku i s okolím. V prohlubni okolo stopky se totiž usazuje nejvíce špíny a také chemické látky, kterými je paprika ošetřena. Poté papriku zbavte semeníku a všech bílých částí, které jsou hořké. Nakonec ji opláchněte od semínek. A pokud nevíte, jak zpracovat chilli papričky, udělejte z nich účinný postřik.
Oloupání paprik a jak na to
Do některých jídel je potřeba papriky oloupat. Můžete to provést několika způsoby:
- Pečící trouba: Papriky vložte na plech do předehřáté trouby na 200 °C. Pečte asi 20-30 minut, dokud slupka nezhnědne. Poté je vložte do mikrotenového sáčku a nechte zapařit a částečně vychladnout asi 15 minut. Oloupejte.
- Pánev nebo hořák: Menší množství paprik můžete ogrilovat na pánvi, nebo napíchnuté opéct na plynovém hořáku, až slupka zhnědne.
- Vařící voda: Papriky nakrájejte na menší kousky. Dejte je do hrnce s vroucí osolenou vodou a vařte asi 3-4 minuty. Poté papriky sceďte, propláchněte studenou vodou a oloupejte.
- Mikrovlnná trouba: Papriky nakrájené na menší kousky dejte do misky a přikryjte potravinovou fólii. Vložte do mikrovlnné trouby a ohřejte na plný výkon asi 3-4 minuty. Poté papriky vyndejte, nechte je vychladnout a oloupejte.