Šupiny z kapra slezou cobydup, pomůže horká voda a struhadlo

Šupiny z kapra mohou být odstraněny pomocí horké vody a struhadla – není to těžké a zvládne to i úplný kuchař – začátečník.

Jak vybrat vánočního kapra i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Umění přípravy kapra se dědí z generace na generaci, ovšem mnohé techniky se stále vyvíjejí a přizpůsobují, takže to, co ještě nedávno zabralo klidně přes hodinu, může teď být otázkou několika minut. A pokud se naučíte trik s horkou vodu a struhadlem, budete si moci odteď totéž říct i o přípravě tradičního kapra.

Tradiční technika: Metoda strouhání

Naše babičky se při odstraňování kapřích šupin spoléhaly na použití struhadla. I když se může zdát, že jde o staromódní přístup, ve skutečnosti je stále velmi účinný. Jak na to? Nejdříve je třeba kapra polít horkou vodou, jak radí web AbecedaZahrady. Tento postup způsobí, že kluzký sliz ztuhne, což vám usnadní práci s rybou. Pro efektivní odstranění šupin se také doporučuje kapra zajistit suchou bavlněnou látkou a začít se strouháním šupin od ocasu směrem k hlavě.

„Tento postup se osvědčuje nejlépe ihned po vykuchání a usmrcení kapra. Pokud se s tím otálí, je odstraňování šupin stále obtížnější. Počítejte také s tím, že se šupiny rozptýlí po kuchyni, ale použitím hluboké nádoby lze nepořádek do jisté míry omezit. Stačí i čistý kbelík,“ radí pan Jaroslav N. z Náměšti nad Oslavou.

Dokonalý vánoční kapr podle šéfkuchaře: Dodržením šikovných triků budou kapří řízky chutnější než kdy jindy

Technika nože si žádá přesnost a opatrnost

Složitější (ovšem o něco čistější) postup vyžaduje zručnost, praxi a také extrémně ostrý, tenký nůž. Tato metoda spočívá v odříznutí šupin i s jejich kapsami. Při používání nože buďte opatrní, začněte od ocasu směrem k hlavě a opatrně manévrujte čepelí nahoru a dolů, abyste šupiny zcela odstranili a zanechali pak sobě jen čistou kůži. Na nůž nevyvíjejte nadměrný tlak, aby nedošlo k náhodným hlubokým řezům do masa. A aby vám kapr neklouzal, uchopte ho s pomocí utěrky nebo starých novin (na ty nedal dopustit můj děda).

Smažené kapří podkovy iZdroj fotografie: Depositphotos
Pro odstranění šupin můžete nejprve kapra namočit do horké vody po dobu několika minut, což usnadní odstranění šupin.

Skladování a příprava porcí kapra

Po přípravě kapra je nezbytné jeho okamžité uskladnění v tmavém a chladném prostředí, jak radí web ChomutovskýDeník. Vhodné jsou porcelánové nebo skleněné nádoby, pevně zakryté. Doporučuje se také přikrýt rybu potravinářskou fólií. A pozor také na správnou teplotu. Při té okolo 2 °C by měl být kapr zpracován do 48 hodin, zatímco při teplotě 6 °C zůstává čerstvý pouze 24 hodin. Před kulinářskou úpravou je vhodné rybu opláchnout ve vodě a osušit. A na kosti existuje také skvělý trik, o kterém jsme na Chalupáři-Zahrádkáři už v minulosti informovali.

Jak s touto sladkovodní pochoutkou při přípravě na Vánoce zápasíte vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
120 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články