Tajemství skladování okurek, aby vydržely dlouho čerstvé, šťavnaté a plné vitamínů. Už se nikdy nezkazí

Čerstvé okurky mohou vydržet opravdu dlouhou dobu, pokud jim doma poskytnete ty správné podmínky.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Skladování okurek není žádná věda. Musíte ovšem vsadit na osvědčené triky, které vám pomohou k mnohem lepšímu výsledku. Například není nutné mít vždy tuto zeleninu uskladněnou v lednici – naopak, mnohdy jí uděláte lepší službu uložením v kuchyňské lince. Musí v ní však panovat ty správné podmínky.

Okurky nemusí být v lednici

Pokud chcete uložit okurky na co nejdelší dobu, obvykle je uložíte do lednice. To je zcela v pořádku, ovšem s trvanlivostí delší než 3 až 5 dní nepočítejte. Pak začnou okurky vraštět a ztrácet svou unikátní texturu. Měknou – a to obvykle od konce se stopkou. Poté už nejsou vhodné k přímé konzumaci, ale spíše do polévek nebo kamkoliv jinam, kde se používají v rozmixovaném nebo nastrouhaném stavu.

Pokud chcete okurky uchovat déle, pak se k tomuto účelu lednice rozhodně nehodí. Naopak mnohem lépe uděláte, pokud je uskladníte mimo ni – třeba v kuchyňské lince. Musí tu být mimo dosah světla a také bez přítomnosti jiných druhů ovoce a zeleniny, které vylučují ethylen a urychlují dozrávání okurek a tím i jejich zkažení. Jde především o jablka, melouny a rajčata. Pokud tyto podmínky dodržíte, vydrží vám bez potíží i 10 až 14 dní.

Hnojiva pro chutnější okurky

Ale ještě předtím, než okurky utrhnete, můžete podpořit jejich unikátní chuť, a to jednoduše tím, že je podpoříte těmi správnými hnojivy. Skvěle jim vyhovuje například kompost vyrobený ze zahradního a kuchyňského odpadu. Bez obav tedy do kompostéru můžete házet plevel (bez semínek), nejrůznější slupky, kávovou sedlinu nebo třeba podzimní listí. Tyto složky dokážou dodat okurkám opravdu skvělou chuť.

iZdroj fotografie: Pixabay

Pamatujte si také, že okurky nejlépe rostou v úrodné půdě bohaté na humus. Výborná jsou pro ně místa, jež byla během předcházejícího podzimu vyživena hnojem, např. kravským nebo slepičím hnojem (provádí se každé 4 roky). I tak však potřebují přísun živin, jinak se bohaté úrody nikdy nedočkáte. Proti plísním vám pak pomůže domácí postřik v tomto složení: jedlá soda (5 lžic), pitná teplá voda (8 až 10 litrů tekuté) a domácí mýdlo (50 gramů).

Naučte se potraviny do lednice ukládat vždy s maximální efektivitou. Už nikdy si tak nebudete v sezóně i mimo ni stěžovat na nedostatek místa

Jaké jsou vaše triky pro uskladnění sezónní zeleniny?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
138 lidí právě čte
Autor článku

Markéta Kadeřábková

Do magazínu Chalupáři-Zahrádkáři pro Vás přispívám již třetím rokem, specializuji se na pokojové květiny, dekorace a zahradu. Jakékoliv připomínky mi můžete zaslat na [email protected]

Zobrazit další články