Trik na skladování rajčat: Budou jako čerstvá i po roce, stačí je dát do zavařovačky

Rajčata uskladníte na zimu jednoduše, a to tak, že budou chutnat jako čerstvá. Pomůže vám šikovný trik se zavařovací sklenicí.

Zavařená rajčata a okurky i Zdroj fotografie: Piqsels
                   

Udržet rajčata čerstvá a chutná po celý rok není tak těžké, jak se může zdát. Musíte se jen oprostit od klasických metod zavařování a vyzkoušet jednou to, které se provádí na sucho. Naše babičky ho dobře znaly a je na čase se k němu vrátit.

Zavařování na sucho zvládnete i bez speciálního hrnce

Seznam pomocníků, které budete pro tento úkon potřebovat, není nijak dlouhý, jak konstatuje web TheSpruceEats. Vystačíte si jen s tím, co najdete doma.

  • Velké zavařovací sklenice
  • Čerstvá, zralá rajčata
  • Zapékací miska
  • Trouba, předehřátá na 200 °C
  • Velký hrnec (dostatečně velký, aby se do něj daly sklenice ponořit)
  • Utěrka nebo hadřík na vyložení dna hrnce

Začněte pečlivým omytím rajčat pod studenou vodou, abyste odstranili veškeré nečistoty. Nebojte se, pokud se slupka během mytí mírně poškodí, ničemu to nevadí. Osušte je čistou utěrkou.

Tip: Vybírejte plně vyzrálá rajčata, protože mají nejlepší chuť a výživovou hodnotu. Rajčata s otlaky nebo viditelnými známkami kažení vyhoďte nebo zpracujte jinak.

I ta nejvíce utažená sklenice na zavařování se dá otevřít, je k tomu potřeba lžíce

I ta nejvíce utažená sklenice na zavařování se dá otevřít, je k tomu potřeba jen lžíce

Úroda rajčat iZdroj fotografie: Depositphotos
Jak na snadné zavaření rajčat: Pomůže vám osvědčený babičkovský recept.

Rajčata je nejdříve třeba upéct

Ačkoli to může znít neobvykle, pokud chcete zvýraznit všechny vlastnosti rajčat, musíte je nejdřív trochu upéct. Díky tomu změknou, uvolní šťávu a zároveň se zvýrazní jejich chuť. Proto je narovnejte do zapékací misky, tu přikryjte (pokličkou nebo alobalem), aby se šťáva nerozstřikovala, a vložte ji do předehřáté trouby. Pečte 20 minut při 200 °C.

Po 20 minutách začne slupka rajčat praskat a plody začnou uvolňovat přirozenou šťávu. Tato fáze zvýrazní chuť a sníží přebytečnou vlhkost, takže konzervovaná rajčata zůstanou čerstvá po několik měsíců i bez přidaných konzervačních látek.

Nevíte, které odrůdy okurek zavařit? S těmito vám to půjde jedna báseň

Jak na velkou úrodu rajčat: Občas pomohou jen ovesné vločky iZdroj fotografie: Freepik
Pokud si chcete pochutnávat na rajčatech, která chutnají jak čerstvě utržená i uprostřed zimy, pak se naučte trik se zavařovačkou.

Jak zavařit rajčata nasucho

Jakmile je proces pečení dokončen, je čas přenést rajčata do sklenic. Udělejte to, dokud jsou ještě horká, jak radí blog Food52. Do sklenic nalijte také aromatickou šťávu z pekáče – ta totiž skvěle napomáhá procesu konzervace. V horní části každé sklenice nechte asi centimetr místa. Teď už stačí jen rajčata sterilovat v hrnci. Je to snadné. Jakmile voda dosáhne bodu varu, nechte sklenice pod pokličkou vařit po dobu 20 minut. A máte hotovo, teď vše jen stačí nechat vychladnout.

Jak uskladňujete rajčata na zimu vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
115 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články