Rajčata uskladníte na zimu jednoduše, a to tak, že budou chutnat jako čerstvá. Pomůže vám šikovný trik se zavařovací sklenicí.
Udržet rajčata čerstvá a chutná po celý rok není tak těžké, jak se může zdát. Musíte se jen oprostit od klasických metod zavařování a vyzkoušet jednou to, které se provádí na sucho. Naše babičky ho dobře znaly a je na čase se k němu vrátit.
Zavařování na sucho zvládnete i bez speciálního hrnce
Seznam pomocníků, které budete pro tento úkon potřebovat, není nijak dlouhý, jak konstatuje web TheSpruceEats. Vystačíte si jen s tím, co najdete doma.
- Velké zavařovací sklenice
- Čerstvá, zralá rajčata
- Zapékací miska
- Trouba, předehřátá na 200 °C
- Velký hrnec (dostatečně velký, aby se do něj daly sklenice ponořit)
- Utěrka nebo hadřík na vyložení dna hrnce
Začněte pečlivým omytím rajčat pod studenou vodou, abyste odstranili veškeré nečistoty. Nebojte se, pokud se slupka během mytí mírně poškodí, ničemu to nevadí. Osušte je čistou utěrkou.
Tip: Vybírejte plně vyzrálá rajčata, protože mají nejlepší chuť a výživovou hodnotu. Rajčata s otlaky nebo viditelnými známkami kažení vyhoďte nebo zpracujte jinak.
Rajčata je nejdříve třeba upéct
Ačkoli to může znít neobvykle, pokud chcete zvýraznit všechny vlastnosti rajčat, musíte je nejdřív trochu upéct. Díky tomu změknou, uvolní šťávu a zároveň se zvýrazní jejich chuť. Proto je narovnejte do zapékací misky, tu přikryjte (pokličkou nebo alobalem), aby se šťáva nerozstřikovala, a vložte ji do předehřáté trouby. Pečte 20 minut při 200 °C.
Po 20 minutách začne slupka rajčat praskat a plody začnou uvolňovat přirozenou šťávu. Tato fáze zvýrazní chuť a sníží přebytečnou vlhkost, takže konzervovaná rajčata zůstanou čerstvá po několik měsíců i bez přidaných konzervačních látek.
Jak zavařit rajčata nasucho
Jakmile je proces pečení dokončen, je čas přenést rajčata do sklenic. Udělejte to, dokud jsou ještě horká, jak radí blog Food52. Do sklenic nalijte také aromatickou šťávu z pekáče – ta totiž skvěle napomáhá procesu konzervace. V horní části každé sklenice nechte asi centimetr místa. Teď už stačí jen rajčata sterilovat v hrnci. Je to snadné. Jakmile voda dosáhne bodu varu, nechte sklenice pod pokličkou vařit po dobu 20 minut. A máte hotovo, teď vše jen stačí nechat vychladnout.