Tak tuhle radu ocení naprosto každý: Palačinky se k pánvi už nikdy nepřilepí a každý kousek bude dokonalý nehledě na použité těsto

Aby se palačinky k pánvi nepřichytávaly, je třeba dodržet několik důležitých postupů. Pokud to uděláte, nikdy se vám nepotrhají.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Lepení palačinek k pánvi je častým problémem, se kterým se jednou za život setkala snad každá hospodyňka. Důvodů může být několik – vyplatí se je tedy eliminovat pěkně jeden po druhém. Jedině tak budete moci rodině vždy připravit palačinky, které oslní nejenom svou chutí, ale také vzhledem.

Odležené těsto na palačinky

Všeobecně platí, že pokud není těsto na těsto oblíbené jídlo dostatečně uleželé, pak se vám jednoduše dobré palačinky nepovedou. Mouka, kterou obsahují, totiž musí pustit lépe, aby poté těsto dobře drželo pohromadě, netrhalo se a nelepilo. A jak by mělo takové odležení vypadat? Jednoduše nechte těsto pod pokličkou 20 minut odpočinout.

Správná teplota i olej

Palačinky je také třeba připravovat při správné teplotě. Pokud je totiž pánev rozpálená příliš, pak se budou jejich okraje dělat rychleji než prostřední část a nikdy je neotočíte vcelku a bez lepení. Pokud ani tato metoda nezabere, pak dejte na pánev půl lžičky libovolného oleje – rozhodně ne více. Nadbytek tuku by totiž celý efekt spíše pokazil.

Pozor na poškrábané a znečištěné pánve

Někdy může za přichytávání palačinek i poškrábání pánví nebo napečené nečistoty (nejčastěji takzvané olejové mapy). S poškrábáním nic neuděláte, ale znečištění se můžete zbavit snadno. Pomůže vám například jedlá soda a ocet. Tato metoda využívá cenově dostupné předměty ze spíže, které má navíc většina lidí každý den po ruce. A jak to funguje? Nalijte do špinavé pánve stejný díl vody a octa.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Směs přiveďte k varu a poté přidejte 2 lžíce jedlé sody. Odstavte z plamene a nechte namáčet asi 15 minut. Nakonec tekutinu vylijte a s pomocí houbičky nebo drátěnky vydrhněte všechny zbývající připálené nečistoty. Pokud i přes tuto péči na pánvičce některé skvrny zůstanou, naneste na ně pastu z jedlé sody smíchané s trochou vody a nechte několik minut působit. Nakonec opět vydrhněte.

Jak obnovit ochranný film

Někdy však může za celým problémem stát i poškození jemného ochranného filmu. Jak ho pánvi vrátit zpět? Použijte obyčejné citrony. Nakrájejte 2 až 3 citrony a vložte je do špinavé pánve. Poté pánev zahřejte na středně vysokou teplotu a naplňte ji malým množstvím vody tak, aby byly citrony sotva potopené.

Opět přiveďte k varu a nechte vařit po dobu 5 až 8 minut. Nakonec pánev stáhněte z plotny a nechte vychladnout. Nakonec vyhoďte citrony, slijte vodu a pánev jednoduše opláchněte horkou vodou. Ty nejodolnější nečistoty pak můžete odstranit za pomoci hrubé strany houbičky nebo drátěnky na nerez.

Jaké jsou vaše triky při čištění opravdu znečištěného nádobí?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
50 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články