Japonské využití čínských hůlek na zdvojnásobení úložného místa v chladničce. To by Čechy nenapadlo

                   

Lednička patří v kuchyni k nejvíce využívaným spotřebičům. A to bohužel ne vždy v pozitivním slova smyslu. Leckdy je zkrátka tak přeplněná, že ji necháváme otevřenou déle, než bychom nezbytně museli, což má nepříznivý vliv na kvalitu potravin a samozřejmě i na spotřebovanou energii. Některé triky však mohou uvnitř velmi výrazně ušetřit místo. A leckdy si vystačíme jen s docela obyčejnými pomocníky.

Čínské hůlky rozčlení prostor

Největší problém obvykle vytvářejí nejrůznější misky nebo talíře, ze kterých se nám nechce jídlo vyškrabávat do speciálních krabiček. A právě tady nám mohou pomoci čínské hůlky – dokážou totiž prostor doslova rozčlenit na patra. Stačí nádoby s jídlem obalit alobalem a postavit je na sebe – hůlky pak položte mezi ně, vytvoří tak jakousi šikovnou poličku nebo nástavec, chcete-li. Alobal pak jídlo ochrání před osycháním nebo nasáváním pachů zvenčí.

Jak ušetřit místo v lednici

Existují však i další triky, jež vám pomohou vytěžit z volného prostoru v lednici zase o něco víc. Začněte například tím, že dovnitř nebudete dávat nic, co tam nepatří. Jde především o různé druhy ovoce a zeleniny, jimž pobyt v chladu vyloženě škodí. Jde například o:

  • cibuli,
  • česnek,
  • šalotku,
  • čerstvý zázvor,
  • rajčata a papriky (do lednice patří pouze změklé a přezrálé kusy),
  • brambory,
  • batáty,
  • dýně,
  • cukety,
  • lilky,
  • avokádo,
  • mango,
  • ananas,
  • banány.
iZdroj fotografie: Pixabay

Šikovné tipy pro skladování potravin

A jak to udělat, aby vám jídlo v lednici vždy dlouho vydrželo? Potraviny skladujte vždy dobře zabalené. Pamatujte také na to, že zejména mléčné výrobky mohou snadno přijímat cizí pachy, ty tedy balte o to důkladněji anebo použijte pohlcovač pachů (např. starý čajový sáček, misku octem apod.). Uzeniny pak ukládejte nejlépe do plastových dóz a na policích nikdy neskladujte otevřené čerstvé maso a ryby.

Nachází se ve vaší lednici otevřené konzervy nebo třeba hotová jídla? Ani ty nenechávejte otevřené a vložte je raději do uzavíratelných nádob. A abyste ušetřili energii, tak nechte vždy před vložením do chladničky uvařené jídlo zcela vychladnout. Omezte také plýtvání chytrým ukládáním do lednice. Převezměte systém z obchodů, který říká, že výrobky s delší dobou použitelnosti patří dozadu a ty druhé naopak dopředu.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Zdroj fotografie: Depositphotos

Jak snížit účet za energii

Lednice patří mezi největší žrouty elektřiny v domácnosti. A jak to alespoň částečně omezit? Pro začátek ji nepřeplňujte. Pokud totiž musí vychladit množství jídla, spotřebuje elektřiny více – a vy navíc snadno ztratíte přehled o tom, co se v lednici nachází. Při manipulaci s jídlem také nenechávejte dveře chladničky dlouho otevřené. Pokud to totiž uděláte, dostane se dovnitř příliš mnoho teplého vzduchu.

A to je jednoznačně špatně, protože vaše lednička bude muset běžet na plný výkon, aby dohnala způsobené ztráty chladu. A to samozřejmě znamená vyšší spotřebu energie a také vyšší účty pro rodinný rozpočet. A dbejte rovněž na to, kde se váš spotřebič nachází. To je důležité pro energetickou bilanci vaší chladničky. Nikdy by tak neměla být umístěna přímo vedle topení nebo sporáku.

Domácí čistič na lednici

Potýkáte se s nehezkými skvrnami od nejrůznějších jídel, které z bílého materiálu lednice zkrátka nechtějí pustit? Pak vyzkoušejte domácí čistič z kukuřičného škrobu. Je jemně abrazivní, takže si poradí i se zažranou špínou. A díky svému složení vaši lednici ani nežádoucím způsobem nezabarví. Bílý ocet navíc poměrně příjemně voní, ale pokud byste si chtěli úklid kuchyně zpříjemnit ještě o něco víc, přidejte do receptu několik kapek esenciálního (éterického) oleje. A co budete potřebovat?

  • 240 mililitrů vody,
  • 240 mililitrů bílého octa,
  • vrchovatou čajovou lžičku kukuřičného škrobu.
iZdroj fotografie: Depositphotos
Zdroj fotografie: Depositphotos

Škrob jen nechte rozpustit v octu a vodě a rázem máte skvělý čisticí prostředek, kterým můžete vyčistit všechny šmouhy nejen v lednici. Hodí se například i na rámy oken nebo na kuchyňskou desku – zkrátka a dobře všude tam, kde se může vyskytnout koncentrovaná špína (jen pozor na mramor a podobné choulostivé materiály, těm by přítomnost octu dozajista neprospěla). Pro lepší účinek nechce směs před omytím několik minut působit.

Jak často čistit ledničku

Pomoci vám může i správná frekvence čištění. A jak tedy na to? Běžným způsobem čistěte svou ledničku jednou týdně – stačí jen otřít poličky a vymést ty nejhorší drobky. A dvakrát ročně ji pak vyčistěte opravdu důkladně. Nezapomeňte také pravidelně odmrazovat mrazicí oddíl, abyste snížili spotřebu energie. Pro začátek odpojte zařízení od sítě a teprve poté ho začněte čistit. Nejde tu i ani tak o spotřebu energie, jako spíše o vaši bezpečnost. Následně vyjměte veškerý obsah z přihrádek.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Zdroj fotografie: Depositphotos

A jak na to? Jednoduše vložte zmrazené potraviny do misky a uložte je do ledničky, kde nějakou dobu vydrží. Nyní můžete začít s úklidem. Odmrazení můžete pomoci vložením nádob s horkou vodou nebo například fénem. A na dezinfekci vám skvěle poslouží voda s jedlou sodou. Jednoduše smíchejte půl litru vlažné vody se třemi lžícemi jedlé sody,. Poté důkladně otřete všechny povrchy, počkejte 10 minut a nakonec omyjte vodou a vytřete do sucha.

Jaké další triky týkající se využití své lednice znáte a využíváte?

Naučte se potraviny do lednice ukládat s maximální efektivitou. Už nikdy si tak nebudete stěžovat na nedostatek místa
Diskuze Vstoupit do diskuze
70 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články