Brambory jsou v České republice jednou z nejoblíbenějších příloh. Můžete je např. uvařit, opéct nebo usmažit. Možností je pravdu hodně. Ve většině případů je ale třeba tyto chutné hlízy oloupat. To může být někdy zdlouhavé a nepříjemné. Obzvlášť pokud používáte nevhodné nástroje. Vyzkoušejte tedy tyto tipy pro práci se škrabkou na brambory a zpříjemněte si tak čas strávený v kuchyni.
Důležité je správné uchopení hlízy
Pokud chcete bramboru oškrábat lehce a rychle, je důležité, abyste ji správně uchopili. Na konec, který je dále od vás, přitiskněte palec a zbytek prstů obejměte kolem hlízy. Škrabkou dělejte rychlé dlouhé tahy, a to směrem k vám. Pokud byste to dělali opačně, mohla by vám škrabka vyklouznout z ruky a ošklivě vás pořezat. Bramboru postupně otáčejte, dokud není úplně zbavená slupky.
Většina škrabek má na okrajích ostré hroty. Ty slouží k odstranění bramborových oček. Vy se tak nemusíte namáhat s jejich vykrajováním nožem. Tuto šikovnou část nástroje ale můžete použít i na mnoho jiných věcí. Každý jistě už četl o ozdobném vykrajování ovoce, na něž je třeba mnoho předražených udělátek. Přitom vám ale stačí obyčejná škrabka, která vám s překrásnými vzory pomůže také.
Nové brambory oloupete bez škrabky
Pokud se chystáte vařit z nových brambor, tak na jejich oloupání nebudete potřebovat ani škrabku. Po jejich uvaření vám bude stačit, když na slupku zatlačíte prsty a ona okamžitě sjede dolů. Pokud se vám ale nechtějí špinit ruce, můžete použít obyčejnou houbičku na nádobí. Výsledek bude stejný. A jestliže jste zastánci ekologických alternativ, vyzkoušejte rostlinu lufu válcovitou, kterou si snadno vypěstujete i doma. Vnitřek jejích plodů má po usušení využití jakožto žínka.
Každý má rád bramborové hranolky
A teď, když znáte všechny triky ohledně loupání brambor, můžete vyzkoušet tento skvělý recept na domácí hranolky. Připravte si:
- brambory,
- sůl,
- sladkou papriku,
- olej na smažení.
Hlízy omyjte, oškrábejte a nakrájejte na přibližně 1 cm tlusté hranolky. Ty krátce namočte do vody a nechte půl hodiny odpočívat. Poté je 5 minut povařte v osolené vodě a nechte vychladnout. Následně je posypte paprikou a smažte ve fritéze nebo ve vyšším hrnci.
Máte vlastní recept na domácí hranolky, nebo nedáte dopustit na jinou rychlou úpravu?