Chcete loupat brambory jako profík a pracovat se škrabkou až dvakrát rychleji? Vyzkoušejte babský málo známý trik

                   

Brambory jsou v České republice jednou z nejoblíbenějších příloh. Můžete je např. uvařit, opéct nebo usmažit. Možností je pravdu hodně. Ve většině případů je ale třeba tyto chutné hlízy oloupat. To může být někdy zdlouhavé a nepříjemné. Obzvlášť pokud používáte nevhodné nástroje. Vyzkoušejte tedy tyto tipy pro práci se škrabkou na brambory a zpříjemněte si tak čas strávený v kuchyni. 

Důležité je správné uchopení hlízy 

Pokud chcete bramboru oškrábat lehce a rychle, je důležité, abyste ji správně uchopili. Na konec, který je dále od vás, přitiskněte palec a zbytek prstů obejměte kolem hlízy. Škrabkou dělejte rychlé dlouhé tahy, a to směrem k vám. Pokud byste to dělali opačně, mohla by vám škrabka vyklouznout z ruky a ošklivě vás pořezat. Bramboru postupně otáčejte, dokud není úplně zbavená slupky.  

iZdroj fotografie: Unsplash

Většina škrabek má na okrajích ostré hroty. Ty slouží k odstranění bramborových oček. Vy se tak nemusíte namáhat s jejich vykrajováním nožem. Tuto šikovnou část nástroje ale můžete použít i na mnoho jiných věcí. Každý jistě už četl o ozdobném vykrajování ovoce, na něž je třeba mnoho předražených udělátek. Přitom vám ale stačí obyčejná škrabka, která vám s překrásnými vzory pomůže také. 

Nové brambory oloupete bez škrabky 

Pokud se chystáte vařit z nových brambor, tak na jejich oloupání nebudete potřebovat ani škrabku. Po jejich uvaření vám bude stačit, když na slupku zatlačíte prsty a ona okamžitě sjede dolů. Pokud se vám ale nechtějí špinit ruce, můžete použít obyčejnou houbičku na nádobí. Výsledek bude stejný. A jestliže jste zastánci ekologických alternativ, vyzkoušejte rostlinu lufu válcovitou, kterou si snadno vypěstujete i doma. Vnitřek jejích plodů má po usušení využití jakožto žínka.  

iZdroj fotografie: Unsplash

Každý má rád bramborové hranolky 

A teď, když znáte všechny triky ohledně loupání brambor, můžete vyzkoušet tento skvělý recept na domácí hranolky. Připravte si:  

  • brambory, 
  • sůl,  
  • sladkou papriku, 
  • olej na smažení. 

Hlízy omyjte, oškrábejte a nakrájejte na přibližně 1 cm tlusté hranolky. Ty krátce namočte do vody a nechte půl hodiny odpočívat. Poté je 5 minut povařte v osolené vodě a nechte vychladnout. Následně je posypte paprikou a smažte ve fritéze nebo ve vyšším hrnci.  

Máte vlastní recept na domácí hranolky, nebo nedáte dopustit na jinou rychlou úpravu? 

Připravujete jídlo z brambor pro celé příbuzenstvo? Vyzkoušejte tento geniální trik!
Diskuze Vstoupit do diskuze
95 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články