Cibule kuchyňská (Allium cepa) patří na našich zahradách k velmi oblíbeným plodinám. Řadíme ji do čeledi liliovitých a nedovedeme si bez ní představit základ snad žádného jídla. Aby však zůstala v dokonalé kondici až do příští sezóny, musíme ji uskladnit správně. Jakmile se tato pravidla naučíte, už nikdy, vám neshnije. A stejně lze na zimu uložit i česnek kuchyňský (Allium sativum), který pěstujeme také pod názvem česnek setý.
Dobře usušená cibule je základ
Za všeho nejdříve je nutné sklizené hlavičky cibule dobře usušit. To zajistí během zimy její mnohem delší výdrž a její skladování bude o něco jednodušší. Také ji tento krok skvěle ochrání před hnilobou, která jinak tuto plodinu často napadá. Pamatujte si, že cibule bez ohledu na odrůdu vždy schne lépe a rychleji v přírodních podmínkách. Svažte ji tedy do copů a nechte ji proschnout při teplotě 25–30 °C.
Nemusíte ji hned dávat pod střechu. Za slunečného počasí se vám vše ještě rychleji podaří venku. Cibuli stačí rozložit v jedné vrstvě do vhodné bedny nebo třeba na dřevěnou desku a nechat ji vyschnout. Během sušení je vhodné plodiny občas obrátit. Proschnou tak opravdu po všech stranách. A jak poznat správně usušenou cibuli? Přece podle jejích listů – začnou totiž šustit a dokonale zežloutnou. Teprve poté je hotovo.
Usušenou cibuli dobře seřízněte
Jakmile proces sušení skončí, cibuli pečlivě očistěte z každé strany. Ořízněte kořeny a listy, u nich ponechte asi 5 cm dlouhý zbytek, který zabrání pronikání patogenů dovnitř. Před uskladněním cibule na zimu se také zaměřte na její opravdu důkladné třídění. I několik nahnilých nebo nemocných cibulí může zapříčinit brzké zkažení celé várky. Pro dlouhodobé skladování vybírejte jen zdravé velké nebo středně velké cibule.
Řiďte se svými smysly. Takové cibule rozhodně nesmí být viditelně poškozené, ani se na nich nesmí objevit jakékoli známky hniloby. Malé a nezralé hlavičky (nebo naopak ty přezrálé) nikdy dlouho nevydrží. Proto je neskladujte, ale raději použijte přímo do jídla nebo třeba jako ingredienci při zavařování. Pamatujte si také, že čím je vaše odrůda cibule štiplavější, tím delší výdrž během zimního skladování bude mít.
Jak uskladnit cibuli na zimu
Vyberte vhodné prostory, které budou splňovat několik nezbytných kritérií. Mezi ta patří především:
- teplota v rozmezí 18 až 22 °C,
- vlhkost asi 50–70 %.
Nedodržení těchto podmínek obvykle velmi rychle vede k hnilobě, rašení a rozvoji houbových chorob. Občasný mírný pokles teploty nevadí, nikdy by však neměla jít pod bod mrazu. Čím nižší teploty, tím déle samozřejmě cibule vydrží. Na měsíc nebo dva ji však můžete bez potíží skladovat v bytě.
A jak uchováváte cibuli na zimu vy?