Přestaňte svým hostům servírovat nechutně rozvařené těstoviny – trik s ledem zachrání i ty nejchoulostivější. Vyzkoušejte ho.
Vaření těstovin se může zdát jednoduché, ale k dosažení dokonalé struktury a chuti je třeba věnovat pozornost detailům. Inovativní použití kostky ledu, která zabrání rozvaření těstovin, je víc než jen kuchyňský hack; odráží pochopení vědeckých principů, kterými se vaření řídí.
Jednoduchý trik, jak kontrolovat vroucí vodu
Trik je jednoduchý: když se voda v hrnci začne vařit a hrozí, že uteče z hrnce, vhoďte do něj kostku ledu. Okamžitý pokles teploty způsobený kostkou ledu vroucí vodu ochladí a zabrání jejímu přetečení. Tento jednoduchý úkon vám ušetří starosti s uklízením zaneřáděného sporáku a udrží vaše vaření plynulé a nepřerušované. Zároveň tak mírné zchladíte i samotné těstoviny, takže pak nebudou tak náchylné k rozvaření.
Vědecký základ tohoto triku
Tento jev lze vysvětlit pomocí základních fyzikálních zákonů. Když se na sporáku ohřívá hrnec s vodou, hořák se rychle zahřívá, ale voda se nezačne vařit okamžitě. Trvá nějakou dobu, než hořák předá své teplo celému hrnci s vodou. Vložením kostky ledu do vroucí vody vnesete náhlé ochlazení. Led absorbuje část tepla vody, aby roztál, následně sníží celkovou teplotu a na okamžik zastaví proces varu. Po rozpuštění ledu bude vodě nějakou dobu trvat, než se vrátí do varu, což vám poskytne možnost lépe kontrolovat proces vaření.
Zdokonalení přípravy těstovin
Při vaření těstovin je klíčová přesnost – to si pamatujte. Standardní velikost porce je podle webu TopRecepty přibližně 75 gramů suchých těstovin na osobu. Pokud tedy vaříte pro čtyři osoby, budete potřebovat přibližně 300 gramů.
Doba vaření a konzistence těstovin
Struktura těstovin je zásadní, zejména pokud se podávají s omáčkou. Často se dává přednost těm s konzistencí „al dente“, které jsou pevné na skus, ale ne tvrdé, jak informuje web Receptovník. Tato konzistence zaručuje, že těstoviny jsou uvařené natolik, že jsou poživatelné, ale stále si zachovávají určitou pevnost. Ty plně uvařené totiž mohou být příliš měkké a kašovité, zejména když se smíchají s horkou omáčkou.
Tipy po uvaření
O triky, které používá při vaření těstovin, se s námi podělila čtenářka Mirka K. z Libišan. „Po uvaření je vhodné těstoviny propláchnout pod studenou vodou. Tento proces okamžitě zastaví vaření a zachová strukturu al dente. Propláchnutím se také odstraní přebytečný škrob z povrchu těstovin, což zabrání jejich slepení a zajistí, že budou připraveny absorbovat chutě omáčky.“ A pokud by se vám tenké těstoviny (třeba nudle do polévky) přece jen lepily, použijte trik mojí maminky a prokápněte je trochou oleje. Budou perfektní.
A vyzkoušet můžete i jejich chytré vaření bez vody – a pokud vodu neosolíte, můžete ji stejně jako redaktorka Chalupářů-Zahrádkářů Marcela Libušná použít jako hnojivo na květiny.