Ne všechny nože jsou stejné. Všímejte si jejich konstrukce a podle toho s nimi zacházejte. Mnohým z nich může k naostření pomoci sůl.
V kulinářském světě jsou ostré nože stejně důležité jako všechny ingredience v receptu. Mnohdy však bývá jejich ruční broušení zdlouhavé a časově náročné a není tedy divu, že se ve většině kuchyní vyskytují co do ostrosti spíše ne příliš dokonalé kousky. Existuje však chytrá a téměř zapomenutá metoda, která může ostření nožů usnadnit a zefektivnit.
Ponořte se do slané vody
Než začnete brousit na brusném kameni, zvažte ponoření do slané vody. Jednoduše smíchejte asi 60 g soli v 1 litru vody a nechte nůž v tomto roztoku hodinu a půl odpočívat. Nejde jen o obyčejnou babskou moudrost, ale o ověřené vědecké poznatky.
Leptání pro dokonalost
Když nůž namočíte do roztoku slané vody, dojde u něj k mírnému procesu leptání. Slaná voda začne interagovat s povrchem kovu a vytváří mikroabraze. Tím se nůž nepoškodí, naopak. Jen jeho povrch o něco lépe připravíte k následnému broušení. Představte si to jako křehčení masa před vařením – jde o přípravu na hlavní událost.
Po namočení se provádí broušení
Po namočení je čas na broušení, jak píše web Deccoria. Vyleptaný povrch umožní brusnému kameni efektivněji vykonávat svou práci. Celý proces vám tak zabere opravdu jen chviličku.
- Vyberte si brusný kámen vhodný pro materiál vašeho nože. Keramické kameny jsou skvělé pro tvrdší oceli, zatímco ty měkčí mohou potřebovat pouze běžný brusný kámen.
- Ostřete jemnými, rovnoměrnými tahy. Úhel a tlak by měly být konstantní, abyste zajistili rovnoměrně nabroušené ostří. Pamatujte, že cílem je ostří vylepšit, nikoli opotřebovat.
Pokud brousek po ruce právě nemáte, ale přesto potřebuje nůž alespoň trochu přiostřit, radí Chalupáři-Zahrádkáři použít obyčejné noviny.
Péče o nože a jak na ni
Broušení je ovšem pouze jedním z aspektů péče o nože, jak připomíná web KitchenKapers. Významnou roli v jejich životnosti hraje také to, jak je používáte a udržujete.
- Vždy dávejte přednost dřevěnému prkénku. Skleněná nebo keramická prkénka mohou být k čepelím nožů drsná a rychle je otupí.
- Vysoký tlak a různé teploty v myčce nádobí mohou znehodnotit ocel. Pro zachování nejlepšího stavu nožů je myjte ručně a ihned je osušte.