Už žádný pláč u krájení cibule, nůž stačí potřít citronovou šťávou

Pokud při krájení cibule stále roníte slzy, zkuste si na pomoc vzít docela obyčejný citron – dokáže tomu skvěle zabránit.

krájení cibule i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Krájení cibule je běžná kuchyňská činnost, kterou ovšem často doprovází slzy. Důvodem je uvolňování těkavých sirných sloučenin, které dráždí oči a nos. Zatímco různé lidové prostředky doporučují cibuli namočit, zapálit svíčku nebo dokonce při jejím krájení žvýkat chléb, profesionální kuchaři doporučují jednodušší řešení: použití ostrého nože a citronové šťávy.

Věda o slzách z cibule

Když krájíte cibuli, uvolňuje se z ní plyn zvaný propanthial-S-oxid. Tento plyn reaguje s vlhkostí v očích a vytváří kyselinu sírovou, která dráždí oči a vyvolává slzy. Ostřejší nůž vytváří v cibuli méně buněčných trhlin, díky čemuž se uvolňují méně dráždivé látky.

Citronová šťáva: nečekaný hrdina

Citron, běžná kuchyňská přísada, nejenže zvýrazňuje chuť při vaření, ale má také překvapivé využití při krájení cibule. Potření čepele nože citronovou šťávou totiž může výrazně snížit podráždění očí způsobené výpary z cibule. Jak to funguje? Kyselá povaha citronové šťávy pomáhá neutralizovat sirné sloučeniny uvolňující se při krájení, vysvětluje web CZ-Test.

Čištění myčky obyčejným citronem bez práce a bez drhnutí. Uvnitř bude stejná, jako když byla úplně nová

To však není jediný způsob, jak vám může citron v kuchyni pomoci. Citronová šťáva také účinně odstraňuje silné pachy cibule a česneku z rukou. Ruce stačí otřít citronovou šťávou a pak je umýt teplou vodou a mýdlem, po zápachu nebude ani stopy,“ radí čtenářka Jarka N. z Homyle. „Ale pokud máte na kůži řezné rány, praskliny nebo jiné otevřené rány, je vhodné se použití citronové šťávy vyhnout, protože může štípat,“ radí ještě.

Rozkrojená cibule a nůž iZdroj fotografie: Piqsels
Citronová šťáva obsahuje kyselinu, která reaguje s chemickými látkami ve cibuli a snižuje uvolňování látek, které způsobují slzení

Správná technika krájení cibule slzení omezí

Začněte odříznutím a vyhozením spodní části cibule, která obsahuje vyšší koncentraci látek vyvolávajících slzení. Poté otočte cibuli tak, aby kořen směřoval k vám, radí web NašeZahrada. Kořen vyřízněte a vyhoďte. A cibule vždy také loupejte až těsně před krájením, abyste působení těkavých látek minimalizovali. Chalupáři-Zahrádkáři také radí, jak použít citron pro bělení prádla nebo jako velmi účinné a levné hnojivo pro orchideje.

Jaké jsou vaše osvědčené triky při přípravě cibule?

Diskuze Vstoupit do diskuze
65 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články