Při správném skladování vydrží vlašské ořechy až 1 rok: Šikovný postup našich dědečků je ochrání před nepříznivými faktory a udrží skvělou chuť

Právě nastává období sběru vlašských ořechů. Je třeba všechno udělat správně, jinak se vám může celá úroda brzy zkazit.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Ořešák (Juglans) je bez ohledu na druh jednou z nejcennějších plodin pěstovaných na zahradách. Všechny jeho části se využívají při přípravě jídel, v lidovém léčitelství nebo v hospodářství. Nejvíce ceněné jsou však přece jen jeho plody. Jak se o ně postarat, aby byly chutné po dlouhou dobu a neztratily nic ze svých cenných vlastností?

Jak poznat zralost ořechů

Jakmile začne ořešákové listí žloutnout a ořechy se začnou vylupovat ze zeleného oplodí, pak nastává čas sklizně. Pamatujte si však že plody dozrávají postupně – jako první obvykle na teplé jižní straně stromu. Ke svému ořešáku se tedy budete muset několikrát vrátit. Ořechy setřeste a ihned posbírejte – pokud by zůstaly dlouho na zemi, nasály by příliš vlhkosti a mohly by se začít kazit.

Ořechy očistěte od oplodí

Poté je nutné z ořechů odstranit všechny zbytky zeleného oplodí. Vezměte si na to rukavice – hodně totiž barví. Pokud je tento proces obtížný, nechte ořechy několik dní na stinném místě. Oplodí se brzy uvolní a vy ho následně sundáte jen jednoduchým setřením (opět v rukavicích).

Jak usušit ořechy

Důležité je také jejich správné vysušení. Při teplotě 24 až 26 °C bude tento proces trvat přibližně pět dní. Dbejte však na to, aby byly ořechy rozloženy jen v jedné vrstvě a také na to, aby bylo místo sušení řádně odvětráno. Jinak se může začít na ořeších začít objevovat plíseň (všechny postižené kusy je bohužel třeba vyhodit).

iZdroj fotografie: Pixabay

Jak vysušit vyloupané ořechy

Ořechy se nejlépe skladují ve skořápce, pokud na to však nemáte prostory, můžete je vyloupat a následně usušit. Udělejte to v sušičce nebo v troubě při teplotě okolo 40 °C. Hotovo bude asi za pět hodin. Pro kontrolu několik ořechů rozlomte – pokud nebude hrana lomu lesklá, pak jsou připravené.

Uchovávat je lze ve vzduchotěsné nádobě ve stínu a při co nejnižší teplotě (optimálně mezi 10 až 15 °C). Tím zabráníte žluknutí. Ořechy je také možné uskladnit v lednici, kde vydrží asi 6 měsíců. Nejdéle pak vydrží v mrazáku, a to přibližně dva roky.

Jaké jsou vaše tipy pro skladování ořechů?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
70 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články