Právě nastává období sběru vlašských ořechů. Je třeba všechno udělat správně, jinak se vám může celá úroda brzy zkazit.
Ořešák (Juglans) je bez ohledu na druh jednou z nejcennějších plodin pěstovaných na zahradách. Všechny jeho části se využívají při přípravě jídel, v lidovém léčitelství nebo v hospodářství. Nejvíce ceněné jsou však přece jen jeho plody. Jak se o ně postarat, aby byly chutné po dlouhou dobu a neztratily nic ze svých cenných vlastností?
Jak poznat zralost ořechů
Jakmile začne ořešákové listí žloutnout a ořechy se začnou vylupovat ze zeleného oplodí, pak nastává čas sklizně. Pamatujte si však že plody dozrávají postupně – jako první obvykle na teplé jižní straně stromu. Ke svému ořešáku se tedy budete muset několikrát vrátit. Ořechy setřeste a ihned posbírejte – pokud by zůstaly dlouho na zemi, nasály by příliš vlhkosti a mohly by se začít kazit.
Ořechy očistěte od oplodí
Poté je nutné z ořechů odstranit všechny zbytky zeleného oplodí. Vezměte si na to rukavice – hodně totiž barví. Pokud je tento proces obtížný, nechte ořechy několik dní na stinném místě. Oplodí se brzy uvolní a vy ho následně sundáte jen jednoduchým setřením (opět v rukavicích).
Jak usušit ořechy
Důležité je také jejich správné vysušení. Při teplotě 24 až 26 °C bude tento proces trvat přibližně pět dní. Dbejte však na to, aby byly ořechy rozloženy jen v jedné vrstvě a také na to, aby bylo místo sušení řádně odvětráno. Jinak se může začít na ořeších začít objevovat plíseň (všechny postižené kusy je bohužel třeba vyhodit).
Jak vysušit vyloupané ořechy
Ořechy se nejlépe skladují ve skořápce, pokud na to však nemáte prostory, můžete je vyloupat a následně usušit. Udělejte to v sušičce nebo v troubě při teplotě okolo 40 °C. Hotovo bude asi za pět hodin. Pro kontrolu několik ořechů rozlomte – pokud nebude hrana lomu lesklá, pak jsou připravené.
Uchovávat je lze ve vzduchotěsné nádobě ve stínu a při co nejnižší teplotě (optimálně mezi 10 až 15 °C). Tím zabráníte žluknutí. Ořechy je také možné uskladnit v lednici, kde vydrží asi 6 měsíců. Nejdéle pak vydrží v mrazáku, a to přibližně dva roky.