Vynikající svačinka z rajčat, mrkve a papriky na zimu: Chutná na chlebu, v pokrmech nebo jako omáčka na pizzu

Vyzkoušejte tento jednoduchý recept a připravte si lahodnou zeleninovou pochoutku. Budete si na ní moci pochutnávat až do příští sezony.

Aby ani jedno jediné rajče z vaší letošní úrody nepřišlo nazmar, musíte vše včas zpracovat – třeba do podoby chutné omáčky i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Pokud se vám v letošním roce podařilo vypěstovat velkou úrodu rajčat, mrkve i paprik a už vám dochází nápady, jak s nimi naložit, vyzkoušejte tento recept, s jehož pomocí si připravíte vynikající zeleninovou směs. Tu pak namažete na chleba, použijete jako základ na omáčku nebo třeba na pizzu. Záleží jen na vaší představivosti a chuťových preferencích, jak s připravenou směsí naložíte.

Potřebné suroviny

Než se do samotné výroby této zeleninové pochoutky pustíte, připravte si veškeré potřebné ingredience. Základ tvoří 20 kg čerstvých a zralých rajčat. Dále budete potřebovat:

  • 4 kg mrkve,
  • 4 kg sladké papriky,
  • přibližně 200 g česneku,
  • 1,2 l slunečnicového oleje,
  • černý pepř mletý,
  • 3 – 5 kusů bobkových listů,
  • 8 lžic soli,
  • 1 polévkovou lžíci octa,
  • čerstvou petržel a koriandr podle chuti
  • a zavařovací sklenice.

Jak zeleninovou směs připravit

Jakmile máte vše nachystané, je načase pustit se do práce. Nejprve všechnu zeleninu důkladně omyjte od všech nečistot a nakrájejte na menší kousky. Poté pomocí mlýnku na maso nebo mixéru rozmělněte na hustší kaši. Rajčata i mrkev vložte do hrnce, přikryjte pokličkou a dejte vařit. Po dosažení varu pokračujte ve vaření ještě dalších 30 minut.

Miska se zralými rajčaty iZdroj fotografie: Piqsels

Po uplynutí této doby přidejte ke směsi rozemleté papriky, koření, sůl, cukr a rostlinný olej. Vše důkladně promíchejte a nechte vařit ještě dalších 15 – 20 minut. Mezitím si připravte zavařovací sklenice, které je potřeba pořádně vymýt a sterilizovat, abyste zabránili vzniku a šíření škodlivých bakterií. Nakonec do hrnce přidejte prolisovaný česnek, ocet a čerstvé bylinky. Krátce povařte a máte hotovo.

Uchovávání zeleninové směsi

Po dovaření směs přelijte do připravených sterilizovaných sklenic a pevně uzavřete víčky. Každou sklenici otočte dnem vzhůru, aby mohl uniknout veškerý přebytečný vzduch a v této poloze je přikryjte teplou kuchyňskou utěrkou. Takto sklenice nechte, dokud zcela nevychladnou. Poté zkontrolujte, zda nedošlo k nějakému poškození a uložte na chladné a tmavé místo. 

Ve vhodných podmínkách vám tato zeleninová pochoutka vydrží uskladněná i několik dalších měsíců. Rajčatovou pochoutku tak budete mít připravenou vždy po ruce. Stačí ji pak smíchat s vhodnou přílohou nebo podle libosti dochutit a konečným výsledkem potěšíte i ty nejmlsnější jazýčky. Výborně však chutná i na čerstvém nebo opečeném chlebu.

Jak na nakládání a zavařování rajčat

Jakým způsobem zpracováváte velkou úrodu rajčat vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
104 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články