Zdravá, chutná a nenáročná – červená řepa patří na každou zahradu. K tomu, aby dobře rostla, vám pomůže hnojivo z popela a soli.
Červená řepa patří mezi nejzdravější druhy zeleniny. Obsahuje spoustu důležitých živin, najdete v ní především železo, zinek, hořčík, vápník, vitamíny C a B, kyselinu listovou a velké množství vlákniny. Řepa pomáhá snižovat krevní tlak a podporuje správnou funkci jater. Navíc je poměrně nenáročná a pěstovat ji zvládne každý. Úroda řepy bude obzvlášť bohatá, dopřejete-li jí vhodné hnojení. Zkušení zahradníci řepu hnojí slanou vodou a popelem.
Obří úroda řepy díky slané vodě
Zalévání červené řepy solným roztokem má řadu benefitů. Slaná voda zvyšuje obsah cukru v kořenové zelenině, takže sklizené bulvy budou mít sladší chuť. Solné hnojivo také obohatí půdu o živiny, které běžně najdete v kupovaných hnojivech. Sůl pomůže odstrašit škůdce, jakými jsou mšice či nejrůznější housenky a larvy. Slaná voda působí jako přírodní konzervant a dezinfikuje půdu, řepě se se díky ní snadněji vyhne například skvrnatička řepná.
Dokonalé spojení tvoří sůl s popelem
Výroba solného hnojiva je velice jednoduchá. Stačí rozpustit jednu polévkovou lžíci kuchyňské soli ve skleničce teplé vody. Až se sůl úplně rozpustí, vlijte vzniklý solný roztok do deseti litrů vody a důkladně zamíchejte. Ještě účinnější hnojivo bude, přidáte-li do něj jeden litr dřevěného popela – eventuálně můžete popel nasypat před samotným zaléváním do meziřádků. Dřevěný popel dodá rostlinám potřebné množství fosforu, draslíku, vápníku a hořčíku, takže bohatá úroda řepy bude doslova na dosah.
Pozor, abyste řepu nepředávkovali
Při provádění solného hnojení je nezbytně důležité nepřehnat to s ním – přebytek jakéhokoliv hnojiva může řepě uškodit a výsledkem nebude obří úroda, ale velké zklamání. Zavlažujte třikrát během vegetačního období. Poprvé poté, co se objeví první listy. Druhé hnojení provádějte, když se začnou formovat kořeny. A naposledy řepu pohnojte dva až tři týdny před její sklizní. Solným roztokem ji zalévejte vždy brzy ráno nebo navečer.