Úspěšné pěstování jahod záleží na správném hnojení. V období květu a těsně po něm jim prospěje dávka draslíku.
Jahody patří k ovocným favoritům mezi dětmi i dospělými. Důvodem není jen jejich výživná hodnota (obsahují především draslík, kyselinu listovou a vitamín C), ale také sladká chuť a vůně. Úroda a její chuť se může každoročně trochu lišit – velký vliv na ni má aktuální počasí. Během chladného a deštivého léta bývají jahody méně sladké a aromatické. Dostatek slunce se naopak postará o výraznou chuť. Pomoci můžete i vy, přistoupíte-li zodpovědně k hnojení jahod během jejich kvetení a krátce po něm.
Pravidelné hnojení jahod se vyplatí
K tomu, aby jahodníky bohatě plodily, je třeba jim dopřávat pravidelnou dávku živin. Na jaře se vyplatí pohnojit je hned několikrát – poprvé v březnu, podruhé, když začnou rašit lístky, a potřetí, když kvetou a začínají nasazovat plody. To platí obzvlášť v případě, že máte na zahradě chudou půdu nebo pěstujete jahody v květináči. V době vývoje plodů si jahodníky žádají především draslík. Právě ten se postará o sladkost plodů.
Nedostatek draslíku poznáte jednoduše
Bez draslíku se neobejde žádná rostlina, jahody nevyjímaje. To, že jahodníky trpí jeho nedostatkem, poznáte ještě předtím, než začnou plodit – jejich dospělé listy začnou nabírat červenou a hnědou barvu a budou postupně usychat. Hnojení jahod je na místě především v případě, že zemina je příliš písčitá a rychle se proplavuje nebo naopak pokud je moc těžká a hlinitá. Jahodníky v plození nepodpoří ani kyselá zemina. Svou roli hraje i počasí a to, jak se o rostliny staráte.
Hnojení jahod draslíkem má svá pravidla
Aby hnojení jahod draselným hnojivem přineslo ten správný efekt, je nezbytné držet se základních pravidel. Ta začínají výběrem vhodného přípravku – ne každé draselné hnojivo je pro jahody vhodné. Vyhněte se chloridu draselnému neboli draselné soli. Jahody jsou citlivé na chlór, který obsahuje, a přišly by kvůli němu o sladkou chuť. Sáhněte raději po síranu draselném, který chloridy neobsahuje a který se postará o zelenější listy a tvorbu cukrů v plodech. Hnojivo rovnoměrně rozhoďte a zapracujte do půdy.
Nezapomínejte na zálivku
Samotné hnojení jahod k bohaté úrodě nestačí. Velice důležité je pravidelné zavlažování, díky kterému budou jahodníky lépe přijímat živiny. Zalévejte pravidelně ráno nebo večer odstátou vlažnou vodou. Ideální je, pokud jste jahody zamulčovali – to zabrání rychlému vysychání půdy, částečně utlumí plevel, a navíc budete sklízet čisté plody. Načasujte si správně také dobu sklizně a nesklízejte jahody, nejsou-li zcela červené. Trhejte je i s lístky a skladujte v ledničce nejdéle po dobu tří dnů.