Hořké okurky: Co dělat, aby měly perfektní chuť

                   

Hořké okurky jsou strašákem pro každého zahradníka. Lámou si s nimi hlavu i zkušení, jelikož i při zdánlivě stejné péči každý rok, se tu a tam objeví hořké kusy. Příčin může být několik, ale i při takové úrodě nemá cenu plodiny vyhazovat. Hořkosti se totiž můžete jednoduše zbavit a pochutnat si na své úrodě i tentokrát.

Proč okurky hořknu

Tato zelenina má ve zvyku se o sebe postarat a zamezit možnému nebezpečí. Když cítí, že je umístěna do nevhodných podmínek, začne vylučovat látku zvanou „cucurbitacin“, která je hlavní příčinou hořkosti. Mezi nevhodné podmínky spadá například:

  • Přílišná vlhkost
  • Sucho
  • Chladno
  • Nevhodné teplo
  • Nedostatek světla

Stačí jedna malá změna v prostředí a okurka může mít zcela jinou chuť, než kterou se pyšnila minulý rok.

Hořkost a zdraví

O své zdraví se v případě požití takových okurek nemusíte bát. Cucurbitacin je látka naopak pro tělo prospěšná, ale jen v omezeném množství. Není třeba se přemáhat a hořké okurky konzumovat. Raději se vždy snažte hořkost odstranit.

iZdroj obrázku: Pixabay.com

Jak se hořkosti zbavit

Pozor si dejte už při výběru okurek. Některé odrůdy jako je F1 jsou vyšlechtěny k tomu, aby snesly zhoršené podmínky, a proto hořknou jen velmi výjimečně. Pokud si při pěstování nejste jisti, jak to s vaší rostlinou vypadá, můžete olíznout i kus listu. Pokud bude hořký, čeká to samé i vaše okurky.

Pokud se tak již stalo a sklidili jste hořké okurky, neváhejte se pustit do procesu, který je nepříjemné chuti zbaví.

Celé okurky můžete vložit do nádoby s vodou, kde po dvanácti hodinách ztratí největší část hořkosti. Okurky můžete také nakrájet na plátky, osolit, a teprve poté opláchnout pod tekoucí vodou.

Správné podmínky pro pěstování

Okurky jsou náchylné a vybíravé. Pěstujte je v teple a suchu. Zalévejte vždy jednou za tři nebo čtyři dny vodou, která má kolem dvaceti stupňů Celsia.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články