Jablka vydrží čerstvá i půl roku, díky vermikulitu se nezkazí

Vermikulit, který se běžně používá jako součást substrátu pro rostliny, dokáže uchovat jablka dlouho čerstvá – zbaví je totiž nadbytečné vlhkosti.

i Zdroj fotografie: Unsplash
                   

Jablka patří v Česku odedávna k nejčastějšímu druhu ovoce, které se konzumuje od podzimu do jara. Byla zdrojem vitamínů, v zimě tolik potřebných. Jablečné křížaly nahrazovaly dětem sladkosti. Jablíčko dříve bývalo spolu s ořechy také vánočním ovocem, ze kterého se dělaly různé ozdoby na stromeček i dekorace do bytu, panenská jablíčka se dokonce věšela na stromek celá. Rovněž tak bylo důležitou součástí vánočního věštění, každý si přece musel rozkrojit jablíčko napříč, aby viděl, co ho v příštím roce čeká.

Naši předci ukládali jablka do slámy

Ti věděli o skladování jablek své. Buď měli chladné sklepy, kde jablka rozložili na mělké široké lísky po jednom (tak se snadno kontrolovala a včas se daly odstranit vadné kusy), nebo je ukládali na půdu do sena či slámy. Jablíčka byla pěkně v suchu a mráz se k nim nedostal. „Některé zimní odrůdy vydržely až do jara,“ potvrzuje čtenář Liboš Š. z Boharyně.

Moderní způsoby uskladnění jablek

Dnes mnozí z nás tyto možnosti nemají, přesto, pokud máte vlastní zahradu a úroda byla velká, hledáte způsob, jak jablka dobře uskladnit, aby se nekazila, píše web TopRecepty. Způsobů je několik, vyberte si podle svých možností. Aby jablka opravdu vydržela, je nutné je před uskladněním přebrat a vyřadit poškozené, červivé či jinak vadné kusy. Jablka také před uskladněním nikdy nemyjte! Pomoci vám podle mých zkušeností mohou třeba plastové sáčky:

  • Budete potřebovat silné plastové sáčky takové velikosti, aby se do nich vešlo 1 až 1,5 kg jablek.
  • Jablka naskládejte do sáčků, nejlépe jedno vedle druhého v jedné vrstvě.
  • Sáčky zatím neuzavírejte a nechte je rozložené 3 dny v pokojové teplotě.
  • Pak ze sáčků vysajte vzduch a pevně je uzavřete nebo zavažte.
  • Sáčky pak přendejte do chladného sklepa nebo spíže. Rozložte je tak, aby se navzájem nedotýkaly.
  • Zhruba za 3 dny se v sáčcích vytvoří plynné prostředí (plyn se uvolní z jablek), které nedovolí množení chorob. Jablka také pomaleji dozrávají, protože k tomu potřebují kyslík. Po otevření sáčku pak stačí několik dní a jablka budou tak akorát ke konzumaci.
Skladování jablek iZdroj fotografie: Pixabay
Jablka určená ke skladování musí mít stopku

Písek se také skvěle hodí

Pokud se vám nechce ukládat jablka do plastu, pak si k ruce vezměte trochu písku.

  • Princip uložení jablek v písku je stejný jako u kořenové zeleniny.
  • Na dno bedničky nebo jiné nádoby nasypte suchý písek do výšky 3 až 5 cm.
  • Jablka do něj vyskládejte tak, aby se vzájemně nedotýkala.
  • Pak je zcela zasypte pískem.
  • Chcete-li, můžete pokračovat další vrstvou jablek, navrchu musí být vrstva písku.
Aby vám jablka ve sklepě vydržela opravdu dlouhou dobu, musíte pro ně najít to správné místo – potřebují chlad a tmu iZdroj fotografie: Pixabay
Aby vám jablka ve sklepě vydržela opravdu dlouhou dobu, musíte pro ně najít to správné místo – potřebují chlad a tmu

Vermikulit jako jednička ve skladování

Tento přírodní materiál, který se používá častěji při sázení rostlin nebo hydroponickém pěstování, je podle webu PoradBook rovněž vhodným materiálem k ukládání ovoce a zeleniny. Udržuje vlhkost a zabraňuje tvorbě plísní.

  • Pro uskladnění jablek napusťte vermikulit roztokem kyseliny octové (koncentrace 15-23 %) a poté jej umístěte do krabice.
  • Krabici doplňte jablky. Odpařující se kyselina bude dezinfikovat jejich okolí.
  • Ale i pokud nasypete jablka do suchého vermikulitu a zasypete je jím jako pískem, vydrží ovoce mnohem déle.

Existuje pouze jeden správný postup jak sušit a skladovat jablka, aby zůstala šťavnatá a chutná

A jablka, která vytřídíte jako zkažená, klidně dopřejte hortenziím – odvděčí se vám, jak jsme v redakci Chalupáři-Zahrádkáři zjistila. A hodí se i na kompost.

Jaké jsou vaše osvědčené triky pro skladování jablek?

Diskuze Vstoupit do diskuze
136 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články