Už na jaře je vhodné aplikovat postřik na jabloně. Jednoznačně nejlepší je chlorid měďnatý, který jim poskytne náležitou ochranu.
Asi nejčastěji pěstovaným ovocem zůstávají jablka. Trh nabízí nespočet odrůd a můžete tak vybírat z opravdu velmi bohaté nabídky stromů, přičemž se každý vyznačuje jiným pozitivem. Je dobré vybírat jej podle toho, zda máte rádi jablka sladší či kyselejší, ale také s ohledem na možnost a vhodnost odrůdy pro její skladování. Já nedám dopustit na Topaz, který má za mě optimální chuť a hodí se pro přímou konzumaci i konzervaci. Ne nadarmo patří mezi nejvyhledávanější kultivary i dle webu iZahrádkář. Jak se o jabloně ale starat?
Nepodceňte postřik zjara
Jabloně jsou, stejně jako i jiné ovocné stromy, náchylné na mnoho chorob. Těm je ale možné včasným zásahem udělat přítrž. Nejčastějším nešvarem je strupovitost. Chalupáři-Zahrádkáři už dříve doporučovali postřik zkraje jara, kdy se denní teploty pohybují v rozmezí 4–6 °C a noci jsou ještě chladné a mrazivé. Načasování je tedy naprosto stěžejní. „Doporučuji důkladně sledovat předpověď počasí. Ideální je chvíle, kdy se stromy začínají probouzet, konkrétně jejich míza,“ říká dlouholetý zahrádkář pan Zdeněk B. z Valtic.
A jaký postřik zvolit? Výtečný je 3% roztok chloridu měďnatého, který stromy ochrání před většinou chorob a škůdců. Druhé ošetření se doporučuje během kvetení a poslední várka by měla následovat 2–3 týdny po odkvětu. Pravidelně stromy kontrolujte, zda strupovitostí netrpí. Pokud ji objevíte, doporučuje web Manitera odřezat postižené větve a listí bez odkladu spálit, aby se zabránilo jejímu šíření.
Výnosnost si určujete sami
Chalupáři-Zahrádkáři rovněž radí vyhradit si čas na prořezání větví. I tento úkon je vhodné provádět na jaře, konkrétně v březnu. Spočívá především v omlazení stromu a zbavení se starých větví, na kterých již žádné plody nejsou a nebudou. Hustá koruna rovněž brání pronikání světla a snižuje se tak produkované množství ovoce a naopak je strom takto náchylnější k chorobám a škůdcům, jelikož je cirkulace vzduchu nedostatečná.