Co s jahodníkem po sklizni: Klíčové pro dobrou úrodu v příštím roce je prostříhávání

O jahody je nutné se starat i poté, co přestanou produkovat sladké bobule. Jedině správnou péčí dosáhnete velké úrody i v příští sezóně.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Jahody patří mezi nejoblíbenější ovoce a není se čemu divit. Tyto sladké bobule se vyjímají na každém zákusku, dortu a koláči, je z nich výtečná marmeláda. Stejně tak efektně ozdobí alkoholický či nealkoholický nápoj. Ač už koncem července jahody nejsou na pořadu dne a pochutnáváte si zase na jiných darech zahrádky, jahodník stále potřebuje péči, aby i následující sezónu přinesl spoustu plodů. Důležité je prostřihávání, zalévání i hnojení.

Sklizením úrody práce nekončí

Jahodník si potřebuje po náročném období růstu a produkce plodů odpočinout. Poté, co přestane plodit, je tedy nezbytné zastřihnout všechny šlahouny, které si berou z půdy, ale i z rostliny, velké množství živin. Tyto živiny ale rostlina potřebuje, aby se zotavila a nabrala síly na zimu i následující vyčerpávající sezónu. Pokud zjistíte, že jahody jsou jahody slabé a nemocné, zkuste jim dopřát vzpruhu v podobě zálivky obsahující Aspirin.

Jakmile jahodník přestane plodit, odstřihněte všechny šlahouny a na každém ponechte 2–3 zdravé listy. Tento střih by měl být proveden nejpozději do 9 dnů od výskytu poslední sladké bobule. Rovněž vytrhejte veškerý plevel, který také zbytečně ochuzuje půdu o nezbytné živiny a minerální látky. Neméně důležitá je ale také pravidelná zálivka, a to obzvláště v období sucha. Pozor ale na přemokření půdy, které vede k uhnívání kořenového systému. Ideální je zálivku aplikovat brzy ráno, nebo navečer.

Správně zvolené hnojivo je polovina úspěchu

I přesto, že jahody už mají pro tuto sezónu práci odvedenou, je stále nutné o ně pečovat a to znamená nezapomínat na pravidelné hnojení. V tomto případě vybírejte organická hnojiva bohatá na dusík a draslík. Ideální je přeměnit plevel v účinné hnojivo. K tomu se hodí například zahradníky často užívaná kopřiva, případně ale také vratič, přeslička, pelyněk či kapradina.

Zalévání jahod iZdroj fotografie: Piqsels

Pro přípravu roztoku natrhnete byliny, které rostou ve vašem okolí a nechte vylouhovat v kýblu či sudu několik dnů. Výsledný koncentrát je nutné zředit a aplikovat na jahody. Výsledný efekt můžete podpořit také popelem nasypaným mezi jednotlivé keře. Dřevěný popel ochrání rostliny před škůdci a postupně uvolní živiny a minerály, které půda potřebuje pro svou regeneraci.

Jakou péči věnujete po sklizni jahodám vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
72 lidí právě čte
Autor článku

Hana Tvrdá

Zobrazit další články