Angrešt je jedním z nejoblíbenějších keřů v českých zahradách. Aby však vydatně plodil každý rok, je třeba se o něj na podzim postarat.
Srstka angrešt, srstka obecná či meruzalka srstka – to jsou tři jména pro docela obyčejný angrešt (Ribes uva-crispa, Grossularia uva crispa), která se v Česku běžně používají. V současnosti jsou tyto keře či stromky již odplozené. A jak se o ně postarat, aby skvěle zaplodily i příští rok?
Řež stromkovitého angreštu
V této podobě je angrešt k vidění na zahradách nejčastěji. Pamatujte si, že je třeba ho seříznout už v prvním roce po výsadbě. Snažte se zastřihovat jednotlivé výhony ve výšce maximálně třetího očka (počítáno od kořene). Ve druhém roce růstu je třeba začít s tvarováním korunky. A jak na to? Pro začátek je třeba odstranit výhonky, které raší ze středu koruny nebo ty, které se překrývají či protínají.
Po třech letech od je pak třeba zkrátit mladé (jednoleté) výhony přibližně o jednu třetinu jejich délky. Pokud angrešt narostl opravdu rychle, je možné už ve druhém roce zvážit výrazné zkrácení letorostů – klidně až o polovinu. Díky tomuto postupu je možné stromkovitý angrešt správně vést a během několika málo let zformovat ideální tvar koruny.
Zmlazovací řez zahradního angreštu
Důležitým krokem při řezu angreštů je také správně vedený omlazující střih. Používá se u stromků starších než šest nebo osm let. Ale lze ho použít na jakkoliv staré stromky, o které dosud nebylo náležitě pečováno. Na podzim ho však neprovádějte – hrozí poškození mrazem. Ideální čas pro zmlazovací řez je na jaře.
Během něj je třeba odstranit většinu výhonků a na stromku nechat jen pět nejsilnějších, které si nebudou vzájemně konkurovat. Příští rok je pak vždy třeba ještě nejsilnější větvičky zkrátit o třetinu délky. Křížící se, zdeformované nebo dokonce zcela odumřelé výhonky, odstřihněte okamžitě. Pokud si dáte na tomto střihu záležet, můžete se těšit na lepší úrodu už během příští sezóny.