Úroda česneku vydrží celý rok jen tehdy, když je správně usušen. Znalosti zkušených zahradníků odkrývají, jak na to

Bohatá úroda česneku vždy majitele potěší. Aby však vydržela co nejdéle, je třeba česnek po sklizni co nejlépe nasušit.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Česnek kuchyňský (Allium sativum) má na českých zahradách své nezastupitelné místo. Někdy se mu říká též česnek setý. A proč je tak oblíbený? Skvěle chutná, a jako bonus obsahuje mnohé cenné živiny. Jde například o selen, vápník, vitamíny A, B6, B1 a C nebo například jód. Dalšími obsaženými látkami jsou také užitečné flavonoidy, polysacharidy, steroidní a triterpenové saponiny a samozřejmě rovněž lektiny.

Jak uchovávat česnek na zimu

Nejčastěji se u nás pěstuje palicový česnek, například odrůdy Bjetin, Slavin nebo Vekan. Ty zralé mají ideálně čtyři až pět vrstev slupek. Mezi nepaličáky, jež mají stroužky netradičně uspořádané do spirály, pak patří třeba Anton, Lukan nebo Matin. V době musí mít tento česnek tři až čtyři vrstvy slupky.

Po vytáhnutí česneku ze země je třeba celou úrodu rozložit v jedné vrstvě na záhon a nechat vysušit asi 3 až 4 hodiny. Poté je třeba česnek sušit (asi 5 až 10 dní) pod přístřeškem, který je dobře větraný. Je třeba sledovat stav česneku, a podle něj postupovat dále.

Druhá fáze sušení česneku

Když stonky česneku uschnou, měly by být od palice odříznuty ve vzdálenosti 5 až 6 centimetrů. Poté je vhodné česnek uložit v tenké vrstvě do děrovaných krabic (mohou být papírové, dřevěné apod.) a ty skladovat na suchém a chladném místě. Ovšem skladovat lze i celé svazky nebo „copy“. V takovém případě se stonky a listy potřebné pro vazbu na palicích ponechávají. Česnek v této podobě však musí být vždy zavěšen na suchém místě.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Jak usušit jednotlivé stroužky česneku

Nemáte prostor na skladování velkých beden, a proto si chcete česnek nasušit v podobě stroužků? Pak není nic jednoduššího. Stroužky očistěte od slupek a poté je rozřízněte podélně na dvě poloviny. To je ideální varianta pro sušení česneku na čerstvém vzduchu. Takový česnek poté rovnoměrně rozprostřete na rovný povrch, řeznou stranou nahoru a položte na suché, dobře větrané místo.

Je důležité, aby na takto sušený česnek nedopadalo přímé sluneční světlo, protože jinak neodvratně dojde ke ztrátě mnoha cenných látek. Česnek pravidelně kontrolujte, mějte však na paměti, že na sušení je potřeba cca 10 až 14 dní (pokud venku neprší, v takovém případě se doba sušení prodlužuje). Sušený česnek je trochu gumový, ale uvnitř nemá žádnou tekutinu.

iZdroj fotografie: Pixabay

Sušení česneku v troubě

Chcete celý proces trochu urychlit? Pak nakrájený česnek položte na plech pokrytý pečicím papírem a vložte do trouby vyhřáté na 50–60 °C. Nechte ovšem dvířka trochu pootevřená, aby se sušený materiál nepřehříval a zároveň docházelo k žádoucí cirkulaci vzduchu, která pomůže odvést přebytečnou vlhkost.

Po 40 minutách sušení česnek otočte, nechte vychladnout a poté opět vložte do trouby. Opakujte podle potřeby. Česnek by se měl v troubě sušit asi 3 až 6 hodin (podle tloušťky plátků). Usušený česnek uchovávejte v dobře uzavíratelné nádobě mimo dosah slunečního světla.

Jaké jsou vaše tipy pro sušení a uchovávání česneku?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
72 lidí právě čte
Zobrazit další články