Jak vypěstovat nekonečné zásoby tymiánu: Přehlížená bylinka v sobě schovává nespočet léčivých účinků a jedinečnou vůni

                   

Tymián obecný (Thymus vulgaris) je aromatický keř původem ze Středomoří, který se díky své nezaměnitelné vůni a chuti stal trvalou součástí světových kuchyní. Své uplatnění nicméně našel i v lékařství či v aromaterapii. Využívá se při léčbě kašle, ústních infekcích, bolestech v krku, stimuluje produkci bílých krvinek, má antiseptické účinky a dokáže ulevit od střevních potíží, úzkostí a nespavosti. Jeho oblibu posiluje fakt, že je zdrojem vápníku, železa, manganu, chromu a vitamínu K. Naučte se ho pěstovat doma i na zahradě.

Jak pěstovat tymián

Jestliže chcete pěstovat tymián, najděte mu nejprve vhodné místo. Skvěle se bude vyjímat v užitkové zahradě, ale parádu nadělá i v květináči na parapetu. Základem je poskytnout mu dostatek slunečního světla a vhodnou zeminu – tymián vyžaduje písčito-hlinitý, méně úživný a dobře propustný substrát. Co se týče zálivky, tu vyžaduje občasnou. Budete-li ho pěstovat v nádobě, přidejte do ní drenážní vrstvu, abyste zabránili přemokření, které nesnáší.

Keřík tymiánu dorůstá do výšky 20 až 30 centimetrů a kvete od května do září. Protože se jedná o vytrvalou bylinu, zvolte mu místo, na kterém vám nebude dlouhodobě překážet – například jako obrubu zeleninového záhonu (díky své pronikavé vůni odrazuje hmyz i plže). Tymián můžete zakoupit jako sazenici, nebo ho vypěstovat ze semínka. Ve druhém případě se pro přímý výsev do půdy doporučuje počkat do května. Chcete-li tymián vysít dříve, nachystejte si výsevní substrát.

Postup pro výsev tymiánu

Semínka do zeminy pouze lehce zatlačte a nezasypávejte je. Než vyklíčí, udržujte substrát stále vlhký. Lepších výsledků dosáhnete, když budou mít dostatek slunečního světla. Jakmile jsou sazeničky natolik velké, aby se daly uchopit do ruky, přesaďte je a nechte 14 dní kořenit při teplotě mezi 15 až 22 °C, poté teplotu snižte na 15 °C. Po měsíci od výsevu můžete sazenice přesadit do květináče či na záhon. Chcete-li tymián namnožit, zvolte řízkování, které se provádí koncem jara či začátkem léta.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Zdroj fotografie: Depositphotos

Sklízet ho můžete celoročně

Až bude rostlina na svém finálním stanovišti dobře zakořeněná, můžete přistoupit k samotnému sklízení (stříhejte nedřevnaté části rostliny), které lze provádět celoročně. Jediným omezením je doba od května do září, kdy kvete (barva květů je proměnlivá v závislosti na odrůdě, pohybuje se od růžové, přes fialovou, modrou až po bílou). S tím, jak rozkvete, ztratí většinu svého aroma, odborníci jej proto doporučují sklízet těsně před rozkvětem. Ideálním časem je poté poledne suchého a slunného dne.

Jelikož bylinka nevydrží dlouho čerstvá, je dobré ji usušit a uskladnit. Odstřihnuté snítky tymiánu jednoduše rozložte na čistý papír, a ten umístěte na stinné a dobře větrané místo. Tam je nechte vyschnout. V průběhu sušení tymián několikrát opatrně promíchejte. Jestliže pro přípravu jídel preferujete čerstvé bylinky, ustřihněte si snítku vždy bezprostředně před vařením. Tymián je neopadavý a stálezelený keř, proto ho čerstvý snadno získáte i v zimě.

Které bylinky pěstujete doma či na zahrádce?

Zjistěte více o účincích tymiánu, přípravcích a receptech, do nichž ho můžete použít
Diskuze Vstoupit do diskuze
127 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články