Vypěstovat velkou dobrou cibuli nestačí. Bez správné a včasné sklizně se neobejdete, jinak vám nikdy dlouho nevydrží.
Chutná cibule kuchyňská (Allium cepa) patří do čeledi liliovitých. Ne vždy se jí však daří tak, jak bychom chtěli. Nejkritičtějším bodem je sklizeň. Pokud ji totiž provedete špatně, odrazí se to na její trvanlivosti. Ta se snadno může z několika měsíců zkrátit jen na několik týdnů (a leckdy i méně).
Kdy a jak sbírat cibuli
Optimálně zvolená doba pro sklizeň cibule se pohybuje podle druhu či odrůdy od konce července až do začátku září. Tři až čtyři týdny před sklizní se ovšem vyplatí cibuli lehce podrýt. Musíte však postupovat opatrně, abyste neporušili všechny kořeny, stačí vzít vidle a jít na to. Pokud to uděláte dobře, můžete stimulovat cibuli k rychlejšímu růstu.
V opačném případě může naopak rychleji uhnívat. Pamatujte také na to, že čím dříve byla cibule zasazena, tím dříve by také měla být sklizena. Cibule svěřené půdě během zimní výsadby tak dozrají asi o měsíc dříve než cibule vysazené na jaře.
Kdy sklízet cibuli
A jak poznat, že je cibule vhodná ke sklizni, pokud vám ještě zůstala na záhonku? Jedním z hlavních znaků je změna barvy natě. Listy žloutnou, objevují se na nich hnědé skvrny a měknou. V době sklizně také musí být slupky cibule suché a podle odrůdy získávají zlatý, bílý nebo fialový odstín. Tyto příznaky sledujte pečlivě. Pokud totiž cibuli vyjmete ze země příliš brzy, nedozraje a bude mít jen krátkou trvanlivost.
Nebude také pokryta perfektně suchými a dobře vyvinutými slupkami, které ji ochrání před plísněmi a sníží ztrátu vlhkosti během skladování. Nežádoucí je ovšem i pozdní sklizeň, zvláště pokud panuje vlhké počasí. Vlivem nadměrné vlhkosti jsou totiž cibule náchylnější k houbovým a bakteriálním chorobám a při skladování hnijí. Dbejte také na to, abyste cibuli vyjmuli ze země před prvními mrazíky, jinak můžete přijít o celou sklizeň.
Jak správně sklízet cibuli
Ke sklizni cibule si vyberte teplý, slunečný den. Je třeba se vyhnout jakýmkoliv srážkám, protože vlhkost, která se dostane na cibuli, bude mít negativní vliv na její uchování. Cibuli byste také měli vytahovat rukama, a to pěkně jednu po druhé. Pokud budete vytahovat několik kusů současně, můžete poškodit krček. Pokud je půda velmi hutná, měla by být každá cibule nejdříve podebrána vidlemi nebo jiným vhodným nástrojem.
Čištění země se provádí ručně, nelze oškrabávat přebytečnou zeminu jakýmkoliv ostrým nástrojem nebo dokonce narážet cibulemi o sebe. Opět hrozí poškození. Po sklizni se cibule nechá na záhonu uschnout a teprve poté se přemístí na místo vhodné k trvalému uložení. Účinně tak zabráníte rozvoji plísně. Sklizeň se poté ukládá nejlépe do kartonových krabic, látkových pytlů, tkaných košů, apod. Místo pro uložení musí být suché a dobře větrané s teplotami nad bodem mrazu.