Než se dostaneme k vlastnímu skladování a jeho různým možným způsobům, je česnek nejprve zapotřebí sklidit a sušit.
Při tom se doporučuje držet se následujících základních pravidel:
- česnek sklízejte i s natí
- dávejte pozor, abyste nepoškodili cibule česneku, protož i drobné poškození mohou mít vliv na jeho kvalitu
- pro sušení sklizeného česneku, které trvá přibližně měsíc, zvolte stinné a suché místo s dobrou ventilací
- ideální je česnek svázat do svazků a sušit je zavěšené, případně rozložené na roštech nebo na podlaze z hlíny či dřeva.
Pokud máte česnek připraven ke skladování, můžete si vybrat některou z níže uvedených metod.
Uskladnění v soli
O soli je známo, že má vynikající konzervační vlastnosti. Do krabice nasypejte sůl, na ni rozložte vrstvu česneku a tu opět zasypejte solí. Jen pamatujte na to, že tento způsob vyžaduje uložení na chladném místě, kde by teplota neměla být vyšší než 5 °C a nižší než 3 °C.
Uskladnění ve skleněné nádobě
Nejprve se doporučuje opálit spodní stranu cibulí česneku plamenem. Poté sterilizujte vhodnou skleněnou nádobu a naskládejte do ní česnek. Nádobu neuzavírejte a uchovávejte ve spíží. Takto uskladněný česnek vám vydrží až 3 měsíce.
Uskladnění v oleji
Cibule česneku dobře omyjte, osušte, naskládejte do vhodné nádoby ze skla a zalijte olejem.
Uskladnění v mouce
Nejprve se doporučuje opálit spodní stranu cibulí česneku plamenem. Vezměte skleněnou nádobu a na její dno nasypejte mouku. Na mouku naskládejte vrstvu česneku, tu zasypejte moukou, a tak pokračujte až nahoru, přičemž mouka bude tvořit nejsvrchnější vrstvu.
Uskladnění v potravinářské folii a hoblinách
Nejprve každou cibuli česneku zabalte do dvou vrstev potravinářské folie, a to tak, že spodní část česneku zůstane nezabalená. Do krabice vhodné velikosti nasypejte hobliny a na ně rozložte zabalený česnek.