Obří a sladkou červenou řepu zařídí paradoxně několik lžic soli

Úrodu své červené řepy můžete řádné vylepšit díky jednomu docela obyčejnému pomocníkovi – kuchyňské soli. Výsledky vás mile překvapí.

Obří úroda sladké řepy i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Zahradničení je příjemný a užitečný koníček, zejména pokud jde o pěstování chutné a výživné zeleniny, jako je například červená řepa (Beta vulgaris var. Vulgaris). Existují různé techniky, jak zlepšit její růst a chuť, ovšem většinou zahrnují použití různých drahých hnojiv. Málokdo však ví, že velmi dobrých výsledků dosáhne i při aplikaci obyčejného solného roztoku.

Výhody solného roztoku

Při správné přípravě a aplikaci může solný roztok ovlivnit chuť a velikost červené řepy až skoro zázračně. Roztok totiž obohacuje půdu o důležité živiny a přispívá k celkovému zdraví a růstu rostlin. Běžná kuchyňská sůl obsahuje chlór a sodík, které se podílejí na zlepšení chuti a sladkosti řepy. Ve zkratce by se dalo říct, že ji mírně vystresují, což v ní spouští přesně ty reakce, které nakonec vedou k větší sladkosti a vyváženější chuti. Solný roztok navíc působí jako přirozený prostředek proti škůdcům a chorobám a pomáhá tak chránit plodinu před možným napadením.

Výživa prospěšných mikroorganismů

Půda je domovem široké škály mikroorganismů, z nichž některé jsou pro růst rostlin prospěšné, zatímco jiné mohou způsobovat choroby. Roztok soli působí na půdu jako antiseptikum, pomáhá ji dezinfikovat, podporuje růst prospěšných mikroorganismů a potlačuje ty škodlivé.

Sůl je třeba aplikovat s mírou

Aby bylo možné co nejlépe využít výhod solného roztoku, je nutné jej aplikovat v určitých intervalech. Nejvhodnější je zalít rostliny solným roztokem za celou vegetační sezónu celkem třikrát:

  • Poprvé by k tomu mělo dojít po objevení prvních listů: Tato časná aplikace pomáhá nastartovat růst rostliny a dodat jí živiny.
  • Po vytvoření bulviček: V této fázi přispívá sůl k vývoji větší a sladší řepy.
  • Dva až tři týdny před sklizní: Aplikace solného roztoku v tomto období dále zvyšuje chuť a velikost řepy, takže konečná sklizeň bude opravdovým potěšením.
Obří a sladkou červenou řepu si pojistíte několika lžícemi soli iZdroj fotografie: Pixabay

Správná aplikace solného roztoku

Pro přípravu solného roztoku rozpusťte jednu polévkovou lžíci soli v teplé vodě a poté směs zřeďte na 10 litrů. Pro zvýšení prospěšnosti zvažte přidání jednoho litru dřevěného popela (v takovém případě však musíte nálev nechat odstát přes noc). Dřevěný popel obsahuje draslík, fosfor a další prospěšné minerály, které rostliny vyživují a podporují jejich růst.

Při aplikaci solného roztoku je důležité zalévat záhon vždy ráno nebo večer, aby se zabránilo příliš intenzivnímu působení slunce, které by mohlo rostlinám uškodit (kapky vody na listech působí jako lupa, takže hrozí popálení listů). A co říci závěrem? Pokud se vám vaše řepa nezdá tak pěkná, jako v předcházejících letech (anebo máte jednoduše obavy o její chuť), pak zvažte, zda jí jednoduše nedopřát pár lžic soli. Uvidíte, že nebudete litovat. A pomoci vám může i obyčejný Aspirin.

Jaké jsou vaše osvědčené tipy a triky při péči o červenou řepu?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
125 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články