Vypěstujte si křen na zahradě. Bude ještě chutnější než ten z obchodu a sklízet ho budete moci i pod sněhem

Zjistěte, jak si křen vypěstovat přímo na zahradě, a to tak, aby byl ještě chutnější a štiplavější než ten z obchodu. Není to složité.

Zdroj fotografie: Depositphotos

Čerstvě vykopanému kořenu křenu selského (Armoracia rusticana či dříve Cochlearia armoracia) se co do štiplavosti jen tak něco nevyrovná. A obsahuje také mnohé aromatické a léčivé látky. Jeho sklizeň je na řadě od září do dubna. Jde o velmi lákavý benefit, ovšem měli byste mít na paměti také to, že pokud se o svůj záhon nebudete řádně starat, může vám křen brzy doslova zaplevelit celou zahradu.

Důvody pěstování křenu na zahradě

I když se křen může pochlubit nádhernými, tmavě zelenými a lesklými listy, pěstuje se především pro svůj unikátně chutnající kořen. Ten se pyšní pálivou chutí a výjimečně kořeněnou vůni. Obvykle ho používáme především při vaření, ale díky vysokému obsahu účinných látek ho lze uplatnit i v domácí lékárně. Najdeme v něm především hodně výrazných hořčičných olejů, ale také vitamín C, draslík, vitamíny skupiny B a další účinné látky.

Zdroj fotografie: Pixabay

Jak pěstovat křen na zahradě

Vždy bychom měli vedle sebe zasadit více kořenů. Je vhodné vykopat příkop hluboký přibližně půl metru. Ten obložte cihlami nebo jiným vhodným materiálem, skrz který křen nebude moci prorazit a rozrůstat se po zahradě. Teprve poté pokračujte ve výsadbě. Do vzniklého prostoru nasypte asi 20 centimetrů kompostu a do něj šikmo zasaďte řízky. Ty zakryjte výživnou zeminou smíchanou s pískem a vytvořte jakýsi hřeben.

Aby měl křen silné aroma

A kam ho zasadit? Křen selský dobře roste ve všech typech půd, s tím si tedy nemusíte dělat starosti. A dařit se mu bude na slunci i ve stínu. Myslete ovšem na to, že v těžkých hlinitých půdách bude vnitřek kořene vláknitější, zatímco v těch příliš písčitých vás nepotěší svým aromatem. To se rozvine jen v opravdu hlubokých humózních půdách. Záhon musíte mít v případě potřeby možnost zavlažovat, přílišné sucho totiž křenu také neprospívá.

Zdroj fotografie: Depositphotos

Jak zabránit křenu v invazi

Pokud se o křen řádně staráte, nemělo by nic podobného hrozit. Ovšem pokud ho neumístíte do zabezpečeného příkopu nebo ho zapomenete pravidelně okopávat a protrhávat, rozšíří se brzy všude doslova jako plevel. Křen je totiž extrémně odolný a z místa, kde se jednou usadil, ho jen tak nevystrnadíte. Vždy je tedy nutné kopat opravdu pečlivě a do hloubky. Každý zapomenutý kořen totiž dokáže velmi rychle vyrašit a růst dál.

Jak správně používat křen

Jakmile kořen vykopete, měli byste ho zabalit do vlhké textilie a ponechat v lednici. Nikdy však ne déle než dva týdny. Poté má totiž tendenci plesnivět, a navíc mezi tím ztratí většinu své unikátní vůně a chuti. Pamatujte také na to, že nastrouhaný křen začne rychle tmavnout. Je to způsobeno tím, že na vzduchu oxiduje. Právě proto je vhodné ho smíchat s jinými potravinami, které tento proces zpomalují (smetana, majonéza, jablka apod.) nebo ho zakápnout citronem či octem.

Křen lze bez potíží najít i ve volné přírodě. Zjistěte, kde se mu daří nejlépe a jak ho použít