Odhalte správná pravidla skladování vlašských ořechů, díky nimž vaše úroda vydrží do jara. Zejména jedno je obzvláště důležité

Naučte se skladovat vlašské ořechy jako skuteční profesionálové. Díky prověřeným postupům vám už nikdy nežluknou ani nezplesniví.

Zdroj fotografie: Shutterstock, Pixabay

Ořechy obsahují bohatou zásobu minerálů a vitamínů a také téměř všechny potřebné stopové prvky důležité pro lidské tělo. Proto je žádoucí udržet již sklizená jádra co nejdéle v perfektním stavu. Při sběru a skladování je tak nutné vzít v úvahu několik důležitých faktorů. A které to jsou? Především myslete na to, že podmínky pro skladování loupaných a neloupaných ořechů jsou velmi odlišné, a to platí i pro dobu trvanlivosti.

Kde a jak uskladnit ořechy

Pro začátek si opatřete vhodné nádoby, do kterých vysušené ořechy uložíte. Může jít například o:

  • papírové pytlíky,
  • dřevěné sudy a bedny,
  • lepenkové krabice,
  • plátěné tašky,
  • pytle od brambor.
Zdroj fotografie: Pixabay

Vše samozřejmě používejte čisté, bez zbytků hlíny apod. Použití plastových nádob se naopak vyvarujte zcela. Plast totiž podporuje kondenzaci vlhkosti, což ořechům neprospívá. Ve správně vybraných úložných prostorách je možné najednou skladovat až 50 kg ořechů. Dbát ovšem musíte i na další podmínky. Vzdušná vlhkost by neměla překročit 60 %, jinak se mohou na skořápkách začít rozvíjet nebezpečné plísně.

Uskladnění vlašských ořechů ve sklepě

Místnost, již pro uložení ořechů vyberete, by měla být tmavá, suchá a s vhodnou teplotou v žádném případě nepřesahující + 5 °C. A pokud si nejste jistí vzdušnou vlhkostí, vyplatí se do prostoru instalovat měřič. Extrémní vlhkost nad 70 % totiž způsobuje, že v místnosti začínají plesnivět nejen ořechy, ale i mnohé další uskladněné potraviny a produkty. Teplota nepřesahující + 5 °C zase eliminuje výskyt škůdců.

Zdroj fotografie: Pixabay

Jak skladovat loupané ořechy

Aby vám oloupané ořechy nezhořkly, podrobte je přísné selekci. Nejprve vyhoďte všechny části, které by mohly přispět ke vzniku hořkosti. Jde zejména o přepážky a zbytky skořápek. Aby bylo možné oloupaná jádra skladovat co déle, je třeba ponechat pouze ta, která zůstala v celku. Tedy nikoli zlomky. Poškozená místa jsou náchylná k průniku různých chorob. Myslete také na to, že pro dlouhodobé skladování se hodí pouze zcela suchá jádra.

Zdroj fotografie: Depositphotos

A kde je skladovat? Nejlépe jim bude v ledničce nebo v mrazáku, a to v plastových nebo skleněných nádobách. Pokud chcete vlašské ořechy skladovat v chladničce, dbejte na to, aby teplota nepřesáhla + 10 °C. Proto je vždy skladujte na polici, nikoli ve dveřích, kde se teplota při každém otevření ledničky skokově změní. Do půl roku od uložení byste však takto uskladněné ořechy měli spotřebovat, příliš dlouhé uskladnění při nízkých teplotách totiž přispívá ke ztrátě živin.

Uložení ořechů v mrazáku

Zatímco při skladování vlašských ořechů při pokojové teplotě se jejich životnost počítá jen na dva měsíce, v mrazáku vám jejich jádra, pokud nejsou rozmrazena, vydrží v perfektním stavu až jeden rok. Nejlepším místem pro uložení ořechů tak stále zůstává sklep, ve němž nehrozí časté prudké poklesy teploty. Tam totiž ořechy bez problémů vydrží i dva, nebo dokonce tři roky bez ztráty chuti i živin (při uskladnění ve skořápce).

Zjistěte, proč ořechy hořknou

Pokud jsou hořká již čerstvá jádra ořechů, bývá důvodem jejich nezralost. Zralé ořechy hořké nejsou, to se však při skladování může změnit. Hlavní příčina tkví v olejích obsažených v jádrech. Ty dokážou zhořknout opravdu rychle, proto je důležité dodržovat pravidla skladování. Proces hořknutí může být zapříčiněn příliš velkým vlhkem, chladem nebo teplem, proto je vždy nutné dbát na správné teplotní a světelné podmínky.

Máte také své osvědčené triky pro skladování ořechů, nebo se omezujete jen na jejich nákup v obchodech?

Potřebujete ořechy rychle dostat ze skořápky? Naučte se, jak nalouskat vlašské ořechy bez louskáčku snadno a rychle