Velkou úrodu cibule sazečky zařídí její namočení do vody se sodou

Aby úrodu vaší cibule opravdu nic neohrozilo, namočte sazečku před výsadbou do jedlé sody. Zbaví ji to patogenů.

Perfektní start zajistí cibuli použití manganistanu draselného i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Před výsadbou cibule je doporučeno ji namočit do vhodných prostředků. Tento postup jí vytváří příznivé podmínky pro růst a zároveň pomáhá s likvidací některých patogenů, které by mohly rozvíjející se rostlinky napadnout. Nejčastěji se pro namáčení používá roztok sody, který působí jako účinné antiseptikum a fungicid.

Proč máčet cibuli v sodě

Namáčení cibule do sody má několik výhod. Pomáhá jí mimo jiné rašit rychleji a dobře se vyvíjet. Dále cibuli chrání před infekčními chorobami a škůdci, což snižuje riziko výskytu nemocí a zvyšuje výnos. A nakonec – cibule zpracovaná tímto způsobem vydrží při skladování déle. Pro namáčení cibule je třeba použít obyčejnou jedlou sodu alias hydrogenuhličitan sodný, která se v domácnostech běžně vyskytuje.

Tento druh sody je bezpečný a běžně se používá v kuchyni jako pomocný prostředek při pečení a jako čisticí prostředek. Soda se ovšem používá i v zahradnictví, a to ke snížení kyselosti půdy (nahrazuje dolomitovou mouku a dřevěný popel). Měli byste také vědět, že na obalu s jedlou sodou se často vyskytuje označení E500, což je obecně přijímané označení hydrogenuhličitanu sodného. Nemusíte se tedy bát žádného nežádoucího „éčka.“

Proč namáčet cibuli před výsadbou do jedlé sody iZdroj fotografie: Freepik

Jak správně namáčet cibuli před výsadbou

Při namáčení cibule do sody je důležité dodržovat správné poměry a teplotu. Pokud tyto dvě veličiny zanedbáte, může dojít k poškození výsadbového materiálu a ke snížení úrody. Obvykle stačí vzít 1 čajovou lžičku jedlé sody a smíchat ji s 1 litrem vody o teplotě 45 až 60 °C. Soda by se měla dokonale rozpustit a samotnou cibuli je třeba namočit do roztoku po dobu 30 minut. Aby tekutina nevychladla, měla by být nádoba s namočenou cibulí zabalena do silné přikrývky. A podobně lze při výsadbě ošetřit i česnek.

Nejenom klasická cibule

Nejznámější je rozhodně cibule kuchyňská (Allium cepa), která se vyskytuje snad na každé zahradě. Ale pěstovat lze i mnohem jemnější odrůdy – například cibuli šalotku alias lidově množilku (Allium cepa var. aggregatum) nebo například cibuli zimní/sibiřskou (Allium fistulosum) či cibuli prorůstavou (Allium × proliferum) – jinak zvanou také poschoďovou.

Proč namáčet cibuli před výsadbou do jedlé sody iZdroj fotografie: Depositphotos

Tipy pro správnou výsadbu

Je třeba poznamenat, že ne každá cibule je vhodná pro namáčení. Používat byste měli jen zdravé cibulky – ty jakkoliv poškozené nebo jednoduše příliš malé by měly být před samotnou výsadbou vytříděny a zlikvidovány. A nepoužívejte ani ty, které jsou tmavé, měkké a slizké. I ty už jsou totiž napadené a v záhonku vám uhynou (a v tom horším případě ještě stihnou nakazit rostliny okolo sebe).

A ani poté vysazenou cibuli nezanedbávejte Namáčení cibule do sody má sice mnoho výhod a pomáhá zlepšit kvalitu finálního výnosu, ale rozhodně není samo o sobě všespásné. Pečlivé kontrole chorob a škůdců se tak u cibulového záhonu přece jenom nevyhnete.

Jaké jsou vaše triky pro vypěstování perfektní cibule?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
129 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články