Aby se vám letos úroda červené řepy opravu vyvedla, musíte jí dopřát tu správnou výživu. Dbejte především na dva minerály.
Počáteční krok při pěstování řepy je velmi jednoduchý, jak uvádí web JakPěstovat. Zásadní je totiž hluboké zpracování půdy, odstranění všech kamenů a rozbití hrudek tak, aby byla půda měkká a provzdušněná. Tato pečlivá příprava vytváří základ pro silný růst řepy a usnadňuje její rozšiřování pod zemí zcela bez jakýchkoliv překážek. Ovšem stejně důležitá je i správná výživa.
Zlepšení struktury půdy pro blaho řepy
Řepě se daří v lehké, dobře propustné půdě. Důležité je proto především přidání plně rozloženého kompostu, který zrál nejméně tři roky. U jílovitých půd je zase zapotřebí aplikace písku nebo neutrální rašeliny, čímž se struktura půdy vylehčí a podpoří se tak lepší vývoj kořenů.
Kouzlo hnojení: Vápník a draslík
Tajemství dosažení velké, sladké a šťavnaté řepy spočívá ve včasné aplikaci vápníku, draslíku, sodíku a bóru. Tyto prvky jsou klíčové od okamžiku, kdy se objeví sazenice. „Doporučuji používat specializovaná hnojiva pro kořenovou zeleninu,“ radí čtenářka Hana K. ze Soběslavi. Jako vynikající doplněk může posloužit dřevěný popel (stačí půl šálku na metr) spolu s jednou čajovou lžičkou močoviny – více o tom Chalupáři-Zahrádkáři psali zde. Pokud popel není k dispozici, může se vám hodit moje oblíbená směs dusičnanu vápenatého a superfosfátu.
Léčivé účinky červené řepy
A proč řepu pěstovat? Málokdo ví, že kromě ceněných kromě kulinářských vlastností má i léčivé účinky, jak informuje například web AbecedaZahrady. Řepa je zásobárnou vitamínů a minerálů, díky obsahu draslíku a hořčíku je prospěšná při ateroskleróze, hypertenzi, srdečních chorobách a problémech s krevním oběhem. Osoby s cukrovkou nebo ty, náchylné k tvorbě ledvinových kamenů, se však musí poradit s lékařem kvůli obsahu cukru a kyseliny šťavelové.
Řepu lze konzumovat buď syrovou nebo v nejrůznějších úpravách. V souvislosti s tímto tématem také Chalupáři-Zahrádkáři upozornili na to, že při správném skladováním si na ní ale můžete pochutnat klidně i několik měsíců po sklizni.