Fosforečnan draselný: Pár lžic a řepa s mrkví budou sladké jako nikdy dřív

Aby si mrkev i řepa zachovaly svou báječnou sladkost, musíte je pohnojit tím správným způsobem. Skvěle vám poslouží fosforečnan draselný.

Obří úroda sladké řepy i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Při pěstování řepy a mrkve se každý zahrádkář snaží sklízet úrodu, která bude nejen velká, ale také lahodně chutná. Dosáhnout výjimečných výsledků při pěstování kořenové zeleniny může být pozoruhodně jednoduché a stačí k tomu jen vhodné hnojení. Pokud kdykoli během srpna zařadíte tyto dvě finančně nenáročné, ale velmi účinné metody hnojení, budete příjemně překvapeni.

Tyto techniky hnojení mohou výrazně ovlivnit velikost a chuť jedlých podzemních částí mrkve a řepy. První způsob hnojení zvyšuje velikost kořenů a druhý zlepšuje chuťové vlastnosti, takže řepa a mrkev jsou sladší než kdykoli předtím. Základem těchto metod hnojení je důležitá složka – fosforečnan draselný, sloučenina, která hraje klíčovou roli ve vývoji rostlin.

Úloha fosforečnanu draselného

Fosforečnan monodraselný, často označovaný jen jako fosforečnan draselný, je ve vodě rozpustná sůl, která obsahuje základní živiny pro růst rostlin, zejména draslík a fosfor. Tato sloučenina je všeobecně známá pro svou úlohu při podpoře vývoje kořenů, kvetení a tvorby plodů. Při aplikaci na plodiny, jako je řepa a mrkev, stimuluje fosforečnan draselný zvětšování kořenů, což vede k růstu objemnějších hlíz a kořenů. Kromě toho přispívá ke zlepšení odolnosti rostlin vůči stresu, takže jsou odolnější vůči nepříznivým podmínkám prostředí.

Fosforečnan draselný je malý zázrak, řepa s mrkví budou sladké jako nikdy dřív iZdroj fotografie: Pixabay
Fosforečnan draselný tvoří základ procesu hnojení, ale zvýšení absorpce živin může jeho účinky zesílit

Pro dosažení optimálních výsledků je třeba připravit roztok rozpuštěním 1 polévkové lžíce fosforečnanu monodraselného v 10 litrech vody. Touto směsí je následně nutné jednou týdně zavlažovat plantáže řepy a mrkve, aby rostliny mohly přijímat základní živiny prostřednictvím kořenového systému. Mrkve také skvěle ocení manganistan draselný.

Zlepšení absorpce živin pomocí humátu draselného

Fosforečnan draselný sice tvoří základ procesu hnojení, ale zvýšení absorpce živin může jeho účinky zesílit. Zavedení humátu draselného, organické sloučeniny pocházející z přírodních zdrojů, jako je například hnědé uhlí, může zvýšit schopnost rostlin účinně přijímat živiny. Přidání 1 polévkové lžíce humátu draselného do roztoku fosforečnanu draselného napomáhá vstřebávání základních prvků kořeny rostlin. Tento synergický přístup zajišťuje efektivní využití živin, což přispívá k silnému růstu a vývoji vaší zeleniny.

Hromada sklizené řepy iZdroj fotografie: Piqsels
Řepu skvěle vyživí i síran hořečnatý alias epsomská sůl

Zvýšení chuti díky doplňku hořčíku

Kromě zvýšení velikosti a absorpce živin je chuť zásadním faktorem, který určuje kvalitu sklizené zeleniny. Pro zlepšení chuťových profilů řepy a mrkve lze do režimu hnojení zařadit doplňování hořčíku prostřednictvím speciálních přípravků. Hořčík použijte ve stejné době jako hnojení humátem draselným.

Místo specializovaného přípravku vám může skvěle posloužit i síran hořečnatý, běžně známý jako epsomská sůl, který je snadno k dostání v lékárnách. Použijte jednu vrchovatou polévkovou lžíci na 10 litrů odstáté vody. Tento roztok by se měl aplikovat na kořenovou zeleninu jednou týdně prostřednictvím zavlažování.

Jak využít červenou řepu? Zkuste řepáky – placky z červené řepy s mrkví a sýrem

Jak vylepšujete chuť své kořenové zeleniny vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
115 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články