Pokud si chcete pojistit budoucí velkou úrodu rybízu, musíte se o stromky a keře postarat právě teď. Zapotřebí je správný řez.
Při prořezávání rybízu je rozhodující načasování. Nejvhodnější dobou je druhá polovina srpna až začátek září, kdy se zastaví růst větví. V tomto období se rostliny připravují na klidový režim, což je ideální příležitost ke tvarování a omlazení keřů. Pokud to ovšem nestihnete (jako letos já), můžete podle webu Zahradnictví-Spomyšl vše dohnat ještě teď na jaře.
Černý rybíz – prořez
Černý rybíz plodí především na mladších větvích. Při prořezávání keřů se proto zaměřte na odstraňování starých a neproduktivních větví. Ty často klesly k zemi a po sklizni se přirozeně nezvedly. Odstranění těchto starších větví stimuluje růst nových, produktivních výhonů, na kterých se bude rodit většina plodů. „Kromě toho je odstranění starých větví nezbytné, protože se v nich často mohou vyskytovat škůdci a choroby, jež ohrožují celý keř,“ dodává zahradnice Klára S. z Uherského Hradiště.
Červený rybíz – prořez
Červený rybíz naopak vytváří většinu plodů na zralých větvích. Při prořezávání těchto keřů je cílem udržet rovnováhu větví různého stáří. Začněte odstraněním odumřelých nebo nemocných větví, jakož i větví bez listů nebo těch příliš ohnutých či polámaných.
Zaměřte se především na prořezávání jednoletých větví ze středu keře. Ideální počet, který je třeba zachovat, je obvykle kolem 3 až 4 na keř. Tento selektivní řez podle webu iReceptář podporuje cirkulaci vzduchu, což pomáhá předcházet houbovým chorobám, jako je například padlí. Rozhodně ho tedy nesmíte zanedbat.
Další tipy pro všechny druhy
Odstraňte všechny větve, které jsou na keři déle než 6 let, protože mají tendenci ztrácet produktivitu a rovněž zkraťte malé a příliš hustě rostoucí výhony, abyste snížili konkurenci o živiny a sluneční světlo. A samozřejmě také ořežte všechny větve, které brání cirkulaci vzduchu nebo vedou k přehuštění keře, protože to může podporovat šíření chorob. A nezapomeňte své dřeviny také správně pohnojit. Použít lze například rybí moučku, která slouží jako perfektní zdroj živin. Chalupáři-Zahrádkáři také doporučují hnůj.