Pro kvalitní úrodu zeleniny je nutné předpěstovat si silné a odolné sazenice. Těch docílíte jedině správnou teplotou.
Pro vypěstování kvalitní zeleniny platí několik zákonitostí. Je nutné dopřát jí adekvátní podmínky, které ke svému správnému růstu vyžaduje a pečlivě se o ni starat a kontrolovat, zda není napadena škůdcem, který ji značně oslabí. Já takto ohledávám své rostliny na denní bázi, protože vím, že se někdy problémy mohou objevit jako blesk z čistého nebe. A používání chemie mi rozhodně není blízké. Včasným zásahem je ovšem možné se breberek zbavit poměrně rychle. Stejnou péči ale vyžadují i sazeničky. Děláte to správně?
Produkce výhradně z kvalitních semen
A musíme jít ještě o jeden krok nazpět, tedy k samotným semenům. Ta by dle webu iReceptář měla mít na svém obalu jasný původ, správně uvedené údaje o tom, co vlastně vyroste (tedy název v češtině a latině, počet či gramáž semen, datum expirace a rady, kdy a jak je vhodné je vysadit). Chybět by neměla také informace, zda byla ošetřena pro lepší klíčivost. Pokud ne, doporučují Chalupáři-Zahrádkáři přidat stroužek česneku.
Pro dobrý růst sazenic je ovšem stěžejní kvalita půdy, zálivka a alfou omegou je potom teplota. Tu totiž vyžaduje každý druh trochu jinou. Nesprávná teplota zaručí táhnutí sazeniček a tedy jejich chatrnou strukturu, ze které nic nebude. Nejnižší teploty do 15 °C ocení například zelí, většina druhů se spokojí s teplotu okolo 17 °C. „První týden pěstování udržuji teplotu asi 18 °C, to se mi nejvíce osvědčilo. Poté postupně přidávám. Snažím se hlavně, aby byla teplá půda, jinak se semenům klíčit moc nechce,“ napsala nám paní Jarmila D. z Bělčic.
Teplomilné sazenice rostlin
Poslední skupinu sazenic není dobré podcenit. Ty milují teplo už od úplného zárodku. Patří mezi ně rajčata, papriky, dýně, ale také fazole. Rajčata vyžadují pro správný vývoj teplotu minimálně 18 °C, rozhodně jim ale neuškodí ani vyšší, informuje web DobráSemena. A kdy je vhodná doba s jejich výsadbou? Chalupáři-Zahrádkáři doporučují začátek března.