Tato nenáročná bylina je skvělým pomocníkem téměř v každé kuchyni, díky své výrazné chuti a silnému aroma. Takto si ji můžete sami vypěstovat.
Nejen, že je petržel dokonalou ozdobou a vynikajícím dochucovadlem, je navíc plná vitamínů, zejména A a C a také bohatým zdrojem železa. Tato dvouletá rostlina je na pěstování velmi jednoduchá a nenáročná. Takto si můžete vychutnat bohatou úrodu této vynikající byliny. Vysejte si na zahradě semena petržele a rozšiřte svůj bylinkový záhon.
Jak správně vysít petržel
Před samotnou výsevem věnujte pozornost výběru vhodného místa. Tato bylina potřebuje k růstu plné slunce alespoň 6 hodin denně. Půda by měla být velmi úrodná a bohatá na organickou hmotu a její pH by mělo být mírně kyselé. Záhon před vysetím semen nezapomeňte odplevelit, aby měly výhonky více prostoru k růstu a dostatek vody a dalších potřebných živin.
Semena petržele můžete vysévat přímo do záhonu nebo nejprve předpěstovat doma. Klíčivost této rostliny je poměrně nízká, abyste zvýšili šance, že vám vyroste, namočte její semena přes noc do vody. Do připraveného substrátu je pak vysévejte do hloubky asi půl centimetru. Vysetou petržel přikryjte jemnou vrstvou hlíny a během klíčení udržujte půdu vlhkou. První výhonky se zpravidla objevují po 2 až 4 týdnech.
Jak na pěstování petržele
Během růstu nezapomeňte rostliny pravidelně zalévat. Zvláště v období sucha a vysokých teplot je potřeba bylinkám dodat dostatečné množství zálivky. Vlhké prostředí vám může pomoci zajistit mulčovací směs. Využít můžete čerstvě posekanou trávu, která navíc obohatí půdu o potřebné živiny a vaše petržel díky ní bude zdravá a silná.
Jak sklízet petržel ze záhonu
Jakmile se na jednom stonku objeví alespoň tři lístky, je petržel připravena ke sklizni. Odtrhávat jednotlivé části můžete ručně nebo pomocí ostrých čistých nůžek. Po dalších 2 – 3 týdnech rostliny opět dorostou. Pokud si chcete zajistit přísun čerstvých bylinek po celý rok, přesuňte v zimě rostliny do květináče a umístěte jej na slunné a teplé místo. Jejich kořeny jsou však velmi jemné, proto buďte při manipulaci opravdu velmi opatrní, aby nedošlo k jejich poškození.