Sklizeň okurek až do podzimu zařídí hnojivo z chleba a jódu

Jen dobré zalévání pro péči o okurky nestačí. Abyste je skvěle vyživili, dopřejte jim hnojivo z čistě domácích zdrojů. Funguje skvěle.

Sklizeň okurek až do podzimu zprostředkuje výživa z chleba a jódu i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Pokud chcete, aby vaše okurky byly zdravé, bez žlutých nebo rezavých skvrn na listech či stoncích a maximálně plodné, musíte jim věnovat tu správnou péči. Ta zahrnuje nejen jejich ochranu před škůdci a chorobami, ale také kvalitní výživu. Docela obyčejné hnojivo z chleba a jódu zajistí, že budou vaše okurky plodit až do podzimní sezóny.

Chléb a jód pro okurky

Aby okurky dostaly opravdu vše, co ke své spokojenosti potřebují, není třeba ihned sázet na hnojiva z obchodu. Místo toho se spolehněte na výživu z chleba a jódu, kterou připravíte opravdu snadno. Při přípravě tohoto hnojiva postupujte takto:

  • Naplňte kbelík vodou a ponořte do něj bochník chleba nakrájený na kousky. Nechte ho 24 hodin namočený na teplém místě.
  • Po namočení chleba přidejte do nálevu z chleba půl lahvičky jódu (5 ml) – použijte jódovou tinkturu nebo Jodisol. Pomocí dřevěné tyčinky nebo jiného nástroje roztok důkladně promíchejte. Při tomto procesu určitě nepoužívejte ruce, mohli byste se ošklivě poleptat.
  • Směs nechte několik hodin odstát.

Jak hnojit okurky chlebem a jódem

Roztok uchovávejte na chladném místě, například ve sklepě nebo v suterénu, aby se zachovala jeho účinnost. Před použití vždy potřebnou část přeceďte a přelijte do rozprašovače. Poté okurky důkladně ošetřete postřikem na listy. A kdy toto ošetření zopakovat? Pamatujte si, že tato směs je poměrně silná, proto se doporučuje počkat před dalším ošetřením alespoň dva týdny.

Sklizeň okurek až do podzimu zprostředkuje výživa z chleba a jódu iZdroj fotografie: Freepik

Proč právě jód a chléb

Při použití tohoto domácího hnojiva podle výše uvedeného návodu se můžete těšit na velmi uspokojivé výsledky. Nálev z chleba a jódu totiž poskytuje rostlinám všechny potřebné živiny a podporuje jejich celkové zdraví a vitalitu. To následně vede k silnému růstu a delší sklizni okurek, která vás bude těšit po celé podzimní měsíce.

Chléb v roztoku dodává okurkám nezbytné organické látky a živiny, zatímco jód slouží jako přírodní antiseptikum a chrání rostliny před různými chorobami. Společně vytvářejí silnou kombinaci, která podporuje vitalitu a produktivitu rostlin po všech stránkách.

Sklizeň okurek až do podzimu zprostředkuje výživa z chleba a jódu iZdroj fotografie: Freepik

Co si ještě pohlídat

Nezapomeňte dodržovat pravidelný plán zalévání, zajistit rostlinám dostatek slunečního světla a sledovat, zda se u nich neobjevují příznaky škůdců nebo chorob. Kombinací správné péče, ochrany a tohoto domácího chlebového a jodového hnojiva se můžete těšit z prosperující úrody okurek až do podzimu. A přitom vás toto hnojivo vyjde opravdu jen na pár korun. Vlastní zásobu okurek tak získáte za naprosto bezkonkurenční cenu.

A pokud chcete vše ještě vylepšit, pak používejte co nejkvalitnější pečivo, Celozrnný chléb nebo třeba ten s přídavkem žitné mouky totiž obsahuje živin mnohem více. Vyplatí se proto obejít blízké pekárny a poptat se na možnost nákupu prošlého pečiva. Mnohdy vám ho věnují i zadarmo a vy tak bude moci svou zahradu vyživit opravdu bez jakékoliv investice. Jako další hnojivo pak můžete použít třeba kurkumu se sodou.

Jaké jsou vaše triky pro maximální sklizeň okurek?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
130 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články