Tuto zeleninu můžete vysít už v zimě. Začněte se saláty, paprikou nebo celerem

                   

Těšíte se na jaro a na to, abyste konečně mohli zase začít pracovat na zahrádce? S některými činnostmi už můžete začít nyní v zimě. Už koncem ledna se může začít s předpěstováním letošní zeleninové úrody. Zaměříme se na druhy s dlouhou vegetační dobou, na jejichž sadbu přímo do záhonu by bylo v dubnu už pozdě.

Od semínka až po sklizeň

Pěstování rostlin ze semínka je trochu piplačka, ale má tu výhodu, že si můžete vypěstovat i takové odrůdy, jejichž sazenice nebývají na jaře v zahradnictvích běžně dostupné. Vyjde to navíc i levněji a rostlinku máte od úplného prvopočátku pod kontrolou a můžete se ji doslova vypiplat. Už na konci ledna můžeme předpěstovat saláty nebo zasít bylinky pro pěstování doma za oknem. Časnou sadbu vyžadují teplomilné papriky a celer, pro jarní sklizeň můžeme vysít brokolici a raný květák.

Saláty jsou velmi otužilé, a tak vyžadují pokojovou teplotu jen v době klíčení, semenáčky už můžeme nechat růst při teplotě mezi 10-15 °C. Povyrostlé rostliny pak pěstujeme ve skleníku, v pařeništi nebo pod tepelně izolační netkanou textilií. A na první sklizeň se můžete těšit už počátkem jara, kdy vám příjemně zpestří jídelníček.

Teplomilné rostlinky nechte dlouho doma

Papriky mají naopak rády větší teplo, a to až do poloviny května. Nejlépe vyklíčí v pařníčku nad radiátorem, kde se udrží teplota nad 25 °C. Ven je možné vysadit je až tehdy, když si budeme jistí, že nehrozí přízemní mrazíky. A co celer? Ten má dlouhou vegetační dobu, sklízí se až 270 dní po výsevu, takže bychom si na jeho sadbu měli vzpomenout už během února. Má rád teplotu okolo 20 °C, sílící rostliny je dobré otužovat ve skleníku či ve světlé zimní zahradě. Na volné záhony jej vysazujte až společně s paprikami. Teplota by ale neměla klesnout pod 10 °C – „nachlazený“ celer má tendenci vykvést už prvním rokem a v takovém případě by nevytvořil bulvy.

Diskuze Vstoupit do diskuze
110 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články